ACTUEEL

Loek Winter: 'Afscheid nemen van slechte specialist'

Zorgondernemer Loek Winter wil schoon schip maken in de IJsselmeerziekenhuizen. Van niet-functionerende medisch specialisten wil hij afscheid nemen. Winter: "Het sleetse moet uit de organisatie."

Verscherpt toezicht IGz

Winter, directeur van MC Groep die de IJsselmeerziekenhuizen overneemt, wil met de medisch specialisten daar afspraken maken over kwaliteit. Hij laat de ziekenhuizen vrijwillig onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg plaatsen. Ook wil hij dat de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten de komende tijd de specialisten van de IJsselmeerziekenhuizen bezoeken om vast te stellen of ze hun werk goed doen. “Daar verbinden we consequenties aan. We zullen afscheid nemen van specialisten die niet voldoen.”

Wachtlijsten wegwerken

Van het personeel eist Winter dat alle wachtlijsten voor 1 januari zijn weggewerkt. Desnoods wordt daarbij ’s avonds en in de weekenden gewerkt. Met specialisten die er niet in slagen om aan deze eis te voldoen, wil hij de overeenkomst ontbinden.

Ook regulier ziekenhuis kan beter

Winter ziet het als een uitdaging om het ziekenhuis weer winstgevend te maken. Hij heeft jarenlang het verwijt moeten aanhoren dat zijn keten van diagnostische centra alleen de krenten uit de pap haalt. “Ik wil laten zien dat ook een regulier ziekenhuis beter en efficiënter kan functioneren. Tachtig procent van de zorg in de IJsselmeerziekenhuizen kan beter.”

Uitstekende locatie

Nog een reden om het noodlijdende ziekenhuis over te nemen is dat het in Nederland erg moeilijk is om geschikte ziekenhuislocaties te vinden. De locaties van de IJsselmeerziekenhuizen zijn in Winters optiek uitstekend, omdat ze in de buurt van winkelcentra liggen. Bovendien beschikken ze over allerlei noodzakelijke vergunningen. “Een ziekenhuis overnemen is veel makkelijker dan bij nul beginnen.”

Slecht imago

Winter hield op het Nationaal Medisch Specialisten Forum een lezing over marketing. Hij stelde dat een heel negatief imago, zoals de IJsselmeerziekenhuizen had, altijd wordt veroorzaakt door een kleine groep mensen. “Ik schat dat 1150 mensen van de 1229 werknemers van de IJsselmeerziekenhuizen hun werk prima doen. Het verschil tussen een goed en een slecht ziekenhuis is vaak helemaal niet zo groot.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top