ACTUEEL

'Psychiatrie moet grenzen stellen'

De psychiatrie heeft zich de laatste tijd te veel maatschappelijke issues laten opdringen. Om die reden wil Damiaan Denys zich - als nieuwe voorzitter van de beroepsvereniging psychiaters NVvP - sterk maken voor een duidelijker begrenzing van het vakgebied.

"We zijn er niet voor het streven naar 'geluk' of 'je goed voelen'”, aldus Denys. "Dat zijn geen doelstellingen die tot de psychiatrie behoren. Teveel maatschappelijke issues zijn de laatste jaren tot het domein van de psychiater gerekend. Onder druk uit de maatschappij, maar ook door onszelf zijn 'de randjes' van het vak opgezocht. Het is nu tijd om duidelijke grenzen te stellen. Geen gemakkelijke klus, maar daar moeten we met elkaar de schouders onder zetten."

Richting

Wat Denys betreft moeten zijn vakgenoten de moed hebben om terug te vallen op de interne deskundigheid en inzichten van de psychiater als medicus. Denys zelf wil deze uitdaging voortvarend aanpakken. "Richting geven aan de worsteling van het vak op zoek naar haar nieuwe identiteit, juist in een tijd waarin de noodzaak voor een heldere en stevige positie het hoogst is; dàt vind ik nou leuk."

Eerder gaf Denys al aan bezorgd te zijn dat "de inhoudelijke kant van het vak ondergesneeuwd raakt door de vele formele en administratieve beperkingen".

Denys is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC). In 2015 heeft het grote publiek hem in het tv-programma 'Zomergasten' leren kennen als expert op het gebied van angst- en dwangstoornissen en leider van (inter)nationaal wetenschappelijk klinisch en neurobiologisch onderzoek op dit gebied.

Tijdens het 44ste Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), dat 30 maart tot en met 1 april in Maastricht wordt gehouden, wordt de van origine Vlaamse Denys aangesteld als nieuwe voorzitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top