Finance

AMC-topman: 'Amsterdam kan helft SEH schrappen'

Amsterdam heeft te veel posten voor spoedeisende hulp. Dat zegt bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC in een interview met Het Parool. Volgens Levi kan Amsterdam met zeker drie SEH-posten minder toe.

Amsterdam en Amstelveen tellen samen zeven ziekenhuizen. Bijna alle ziekenhuizen bieden nog altijd 24 uurszorg als verloskunde en een spoedeisende hulp aan. "Waarom heeft het Slotervaartziekenhuis nog een eerste hulp?”, vraagt Levi zich in het Parool af. “Vijf minuten de ene kant op kun je naar het OLVG West en vijf minuten de andere kant op zit je bij het VUmc. "

Levi denkt dat Amsterdam genoeg heeft aan een spoedeisende hulp en een acute opnameafdeling bij het VUmc, het AMC en het OLVG met zijn twee locaties. De andere ziekenhuizen - het Slotervaart, BovenIJ en Amstelland in Amstelveen - zouden een 'polikliniek, een dagbehandeling of een huisartsenpost-plus' kunnen worden, waar de patiënt voor chronische aandoeningen wordt begeleid en waar hij kleine ingrepen of poliklinische zorg kan krijgen.

Keuzes

Levi is zich bewust van de gevoeligheid van het onderwerp, maar volgens de AMC-bestuursvoorzitter maken de meeste Amsterdamse ziekenhuizen al duidelijke keuzes in het behandelaanbod. "Slotervaart en Amstelveen stoppen met bevallingen en klinische kinderzorg”, aldus Levi in het Parool. “Maar ook bij BovenIJ en Slotervaart zie je dat ze een aantal ingewikkelde dingen niet meer doen en een aantal dingen waar ze heel goed in zijn, wel. Slotervaart profileert zich bijvoorbeeld heel sterk in maagverkleiningen - fantastisch toch."

Levi steekt in het Parool de hand ook in eigen boezem. Volgens Levi worden er ook in het AMC nog dure en onnodige behandelingen met dito technische hulpmiddelen verricht. Levi schat dat circa tien procent van het behandelaanbod geschrapt kan worden zonder dat de patiënt daar last van heeft.

Uit het oogpunt van efficiency richten het AMC en VUmc zich volgens Levi steeds meer op de complexe zorg en worden eenvoudige ingrepen aan staar, liesbreuken en spataderen afgesloten. Maar volgens Levi sijpelen zulke bezuinigingen vaak net zo snel weer weg door het optreden van collega-ziekenhuizen.

Wegsijpelen

Als voorbeeld noemt hij het opereren van liesbreuken. Het AMC heeft deze de operaties geschrapt en verwijst patiënten door naar onder meer het Tergooiziekenhuis in Hilversum. "Maar wat gebeurt daar: de anesthesist van dat ziekenhuis stuurt die man naar de cardioloog, naar de longarts en naar de internist, die weer echo's maken en de longfunctie controleren - allemaal dingen die wij ook al hebben gedaan”, aldus Levi. “De informatie zit hier gewoon in de computer. Als de anesthesist het mij vraagt, krijgt hij het gratis. Maar dat doen ze niet. En dat is, over verspilling gesproken, een bak geld van hier tot Tokio."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top