Tech

Ingenieurs bouwen medicijnfabriek ter grootte van koelkast

Ingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een machine gebouwd die geneesmiddelen produceert, maar niet veel groter is dan een royale Amerikaanse koelkast. Het apparaat zou een medicijnfabriek kunnen vervangen en zo uitkomst bieden in bijvoorbeeld rampgebieden en vluchtelingenkampen.

De MIT-ingenieurs presenteren hun uitvinding in het wetenschappelijke tijdschrift Science van 1 april. Volgens NRC Handelsblad is onderzoeksleider Ping Zhang inmiddels verhuisd naar een nabij het MIT gelegen researchlaboratorium van farmaceut Novartis. In een commentaar in het blad schrijft Rainer Martin van het Roche Innovation Center in Bazel van grote betekenis kan zijn in probleemgebieden.

De MIT-onderzoekers benadrukken dat hun apparaat vooral goed is om op snel veranderende vraag te reageren, bij epidemieën bijvoorbeeld. En dat het een eind kan maken aan (in de VS) regelmatig voorkomende medicijntekorten.

Prozac

Om te demonstreren dat de kast goed werkt, maakten de MIT-ingenieurs vier bestaande medicijnen: het anti-allergie- en slaapmiddel diphenhydramine, het kalmeringsmiddel diazepam, de pijnstiller lidocaine en het antidepressiemedicijn fluoxetine (beter bekend als Prozac). Ze kwamen er uit in een zuiverheid die door de Amerikaanse toezichthouder FDA is vereist en de productie was voldoende om honderden of duizenden mensen per dag de nodige dosis te geven, aldus NRC.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top