ACTUEEL

Elkerliek en Slingeland voorop in internationale inkoop

Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem vervullen vanaf 1 januari 2010 de voortrekkersrol in de internationale inkooporganisatie clinicpartner NL. Clinicpartner eG in Gladbeck, Duitsland, start een dochteronderneming in Nederland. Hierin participeren de ziekenhuizen.

Internationaal inkopen

Harrie Bonten, hoofd Inkoop van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, heeft dit donderdag 5 november bekend gemaakt tijdens het seminar ‘Grensoverschrijdende inkoopsamenwerking’ van Smeets’adviesgroep. “Internationaal inkopen in de zorg is gestart en stopt niet meer,” stelt hij. Bonten en Anne Nierman van MedicalORDERservices GmbH, geven leiding aan de Nederlandse dochteronderneming.

Geen winstoogmerk

Bonten ziet een veelbelovende toekomst in samenwerking met Duitsland. Veel medische artikelen zijn in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Het Elkerliek ziekenhuis en het Slingeland Ziekenhuis maken al gebruik van de diensten van clinicpartner eG.

Besparingen Elkerliek ziekenhuis

Door deelname aan de coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk willen de ziekenhuizen inkoopbesparingen realiseren. Vanaf 2007 heeft het Elkerliek ziekenhuis 25 procent bespaard op de exploitatieomzet via Duitsland. Daarnaast heeft het ziekenhuis zo’n 30 procent op investeringen via Duitsland en nog eens 15 procent op investeringen in Nederland via Duitse afspraken bespaard.

Brede inzet inkoopsamenwerking

Clinicpartner NL maakt gebruik van 300 contracten van de moederorganisatie. Bonten hoopt 6 tot 10 andere Nederlandse ziekenhuizen te werven om het initiatief breed in te zetten. Hij is niet op zoek naar ‘Rosinenpickers’. Ziekenhuizen moeten niet alleen de krenten uit de pap willen vissen, vindt Bonten. “Wees een giraffe en steek je nek uit.”

Rol raad van bestuur

Voorwaarden voor succes zijn volgens Bonten dat de inkoper aan het roer staat en dat de inkoopsamenwerking geen extra project is, maar dagelijks werk. Daarnaast dient er draagvlak te zijn in de raad van bestuur. De raad van bestuur moet volgens Bonten de specialist deelgenoot maken van het budget en binnen de organisatie uitdragen dat het project belangrijk is. De inkoopafdeling moet gepositioneerd worden onder de raad van bestuur. Anders heeft de inkoopsamenwerking geen kans van slagen.

Contractomzet

Het Duitse clinicpartner eG heeft een contractomzet van 810 miljoen euro. Meer dan honderd Duitse ziekenhuizen verenigen hun inkoop in clinicpartner eG. MedicalORDERservices verzorgt de logistiek vanuit het logistiek centrum in Ahlen.

Inkoopsamenwerking

Er zijn in Nederland verschillende initiatieven op het gebied van inkoopsamenwerking in de zorg. Tijdens het seminar ‘Grensoverschrijdende inkoopsamenwerking’ lichtten naast Bonten onder meer Piet Coolegem (IAZ), voorzitter van de raad van bestuur van het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam Henk Gerla (ZorgserviceXL), Guus van den Tweel, clusterhoofd inkoop en logistiek van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk, en René Muller, hoofd inkoop van het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, hun initiatieven toe.

Foto's seminar

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top