Tech

Nictiz lanceert database ICT-standaarden in de zorg

Nictiz heeft een online overzicht van alle standaarden in de zorg gepubliceerd. De standaarden zijn volgens Nictiz simpel doorzoekbaar, uitgebreid beschreven en makkelijk met elkaar te vergelijken.

"Iedereen die iets doet met informatisering in de zorg, heeft behoefte aan een helder overzicht en inzicht in het standaarden landschap", zegt Pim Volkert van Nictiz. Vanwege die behoefte naar een beter in- en overzicht in het standaardenlandschap heeft het informatieberaad, het hoogste bestuurlijk overlegorgaan over informatievoorziening in de zorg, Nictiz verzocht om een nieuw overzicht te creëren van het standaardenlandschap in de zorg.

Met het nieuwe dynamische overzicht biedt Nictiz meer informatie per standaard, waarmee volgens Volkert een zeer brede doelgroep die 'iets' wil of moet met een standaard is geholpen. Nictiz heeft op de site ruim honderd standaarden beschreven. Per standaard worden belangrijke kenmerken van de standaard weergegeven, zoals doel, doelgroep, implementatiestatus en een link naar de organisatie die de betreffende standaarden beheert. De beheerorganisaties hebben volop meegewerkt de informatie te controleren op juistheid en volledigheid.

Relevante gids

Deze subsite van de Nictiz-website beoogt een relevante gids te zijn voor zorgprofessionals, ICT-consultants, beleidsmakers en softwareleveranciers bij het kiezen van de juiste standaard en het juist toepassen daarvan. "Er zijn heel veel standaarden in de zorg waardoor het kiezen van de juiste lastig is. Op deze site kun je eenvoudig zelf een selectie maken en standaarden met elkaar vergelijken", zegt Gerda Meijboom, voorzitter Expertgroep Standaardisatie en mede-initiatiefnemer van dit standaardenoverzicht.

Met behulp van filters kunnen bezoekers de juiste standaarden vinden. Zo kan een filter worden toegepast om alle standaarden per laag uit het lagenmodel naar boven te halen. Deze lagen zijn Organisatiebeleid, Zorgproces, Informatie, Applicatie en infrastructuur. Er kunnen meerdere filters tegelijk worden aangezet. Een andere manier om snel de juiste standaard te vinden is via de zoekfunctie. Tenslotte is het ook mogelijk standaarden met elkaar te vergelijken. Nadat de bezoeker de gewenste standaarden aanvinkt, ziet hij de geselecteerde standaarden naast elkaar staan met de essentiële eigenschappen op een rij.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top