Finance

Ex-personeel failliet HCNON loopt mogelijk geld mis

Het geld waar ex-werknemers van de Hulpmiddelen Centrale Noord Oost Nederland (HCNON) recht op hebben, wordt niet uitgekeerd. Dit is het gevolg van een ‘juridische truc’ van Invadco, aldus TC Tubantia, dat de vorderingen van schuldeisers heeft opgekocht voor een deel van de werkelijke waarde.

De HCNON, leverancier van onder meer krukken en rolstoelen, ging in 2012 failliet. Dit kostte 107 mensen hun baan. Uit het faillissement bleef bijna een miljoen euro over. Officieel hadden de aandeelhouders daar recht op: de zorgorganisaties Livio, Sensire, Carintreggeland, ZorgAccent en Thuiszorg Noord West Twente. Maar de voormalige werknemers kwamen met de aandeelhouders overeen dat die eersten het zouden krijgen. Het geld zou dit voorjaar worden uitgekeerd.

Volgens TC Tubantia is er een kink in de kabel gekomen: Invadco heeft de vorderingen van schuldeisers van HCNON opgekocht voor een deel van de werkelijke waarde. Omdat ze wel 100 procent uitgekeerd kregen, werd op die gekochte claims al winst gemaakt. Maar Invadco wil ook rente over de uitbetaalde claims: dit komt neer op 82.000 euro.

De curator is boos, maar kan kennelijk niets doen tegen de actie van Invadco. Volgens hem profiteren nu mensen van de claim die niets met HCNON te maken hebben. Bovendien krijgen alle andere schuldeisers nu ook de kans op rentevordering. Er moet nu namelijk een vereffenaar worden benoemd die alle schuldeisers wijst op de mogelijkheid van rentevordering. Daarmee zou het totale rentebedrag flink kunnen oplopen, waardoor het bedrag dat kan worden uitgekeerd aan de voormalige werknemers kleiner wordt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top