ACTUEEL

Margrite Kalverboer is benoemd tot Kinderombudsman

De Tweede Kamer heeft Margrite Kalverboer benoemd tot Kinderombudsman. Zij volgt Marc Dullaert op, die opgestapt is omdat de Nationale ombudsman zijn termijn niet heeft verlengd.

Naar verwachting zal de voorzitter van de Tweede Kamer binnenkort Margrite Kalverboer beëdigen. Zij is bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Universiteit Groningen. Ze rondde de studies Nederlands Recht, Orthopedagogiek en de kunstacademie af en promoveerde in 1996 in de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Naast haar werk als hoogleraar is Kalverboer voorzitter van het College van Beroep van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen en lid van de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming.

De vorige Kinderombudsman moest weg omdat de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, zijn ambtstermijn niet heeft verlengd. Dit leidde tot veel kritiek en tot een petitie voor behoud van Dullaert als Kinderombudsman. Nog steeds is onduidelijk waarom Van Zutphen Dullaert geen tweede termijn toestaat. Zijn eerste termijn is op 1 april geëindigd.

De Kinderombudsman controleert of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid, maar ook in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdzorg en de gezondheidszorg. De Kinderombudsman adviseert het parlement en organisaties en maakt mensen bewust van de kinderrechten. Op die manier wordt de positie van kinderen en jongeren in Nederland verbeterd. De Kinderombudsman adviseert kinderen en jongeren over manieren waarop ze voor hun rechten kunnen opkomen. Marc Dullaert was tot 1 april 2016 Nederlands eerste Kinderombudsman.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top