ACTUEEL

'Pfizer ziet af van fusie met Allergan'

Farmaceut Pfizer ziet af van zijn veelbesproken voorgenomen fusie met branchegenoot Allergan. De deal ter waarde van circa 160 miljard dollar heeft zijn aantrekkelijkheid verloren door nieuwe belastingregels in de Verenigde Staten, meldt persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden.

De grootste overname ooit in de farmaceutische sector werd voor een belangrijk deel ingegeven door fiscale motieven. Allergan wordt weliswaar vanuit de VS aangestuurd, maar heeft zijn juridische basis in de Ierse hoofdstad Dublin. De fusie zou het Amerikaanse Pfizer daardoor een buitenlands adres en een daarmee samenhangend groot belastingvoordeel opleveren.

Het voordeel ontstaat doordat een Amerikaans bedrijf bij de overname van een kleiner buitenlands bedrijf de vestigingsplaats van dat bedrijf kan overnemen. Begin deze week werden in de VS echter wetten aangekondigd die de mogelijkheden beperken om via deze constructie belastingvoordelen te halen.

Dinsdag verloor Botox-producent Allergan al 15 procent van zijn beurswaarde omdat beleggers vreesden dat de deal met Pfizer, bekend van onder meer Viagra, zou worden afgeblazen. Pfizer zou Allergan een vergoeding van 400 miljoen dollar moeten betalen vanwege het besluit om de fusie niet door te zetten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top