ACTUEEL

Griepepidemie 2016 is ten einde

De griepepidemie die in Nederland heerste sinds begin dit jaar is ten einde. Dit heeft het NIVEL bekendgemaakt.

Gedurende elf weken waarde er een griepepidemie rond, van 4 januari tot en met 20 maart. Er is sprake van een epidemie wanneer meer dan 51 op de 100 duizend mensen zich bij de huisarts melden met griepachtige klachten, en in keel- en neusmonsters griepvirus wordt aangetoond. Nu twee weken achter elkaar het aantal mensen met griepachtige klachten onder de epidemische grens is gebleven, is de griepepidemie officieel ten einde.

Deze griepepidemie duurde met elf weken iets langer dan gemiddeld, maar "aanzienlijk korter dan de uitzonderlijke lange griepepidemie" van 2015, die maar liefst 21 weken duurde. In week 13 bezochten 48 op de 100 duizend mensen de huisarts met griepachtige klachten. De epidemie is weliswaar officieel ten einde, maar dit betekent niet dat er in Nederland geen mensen meer zijn met griep. In week 13 werd nog griepvirus aangetoond  in de helft van de neus- en keelmonsters die de huisartsen van de NIVEL-peilstations afnemen bij mensen. Huisartsen zien vooral jonge kinderen van 0 tot 4 jaar met griep.

Er zijn volgens het NIVEL enkele mogelijke verklaringen waarom de griepepidemie dit jaar langer duurde dan gemiddeld. In de eerste helft van de epidemie domineerde het type A(H1N1)pdm09 virus, terwijl in de laatste weken het type B Victoria overheerste. Twee keer griep krijgen was dus mogelijk. In de griepprik 2015-16 zijn stukjes virus van drie typen griepvirussen opgenomen, namelijk A(H1N1)pdm09, A(H3N2) en B (Yamagata-lijn). Hierin is het B-virus van de Victoria-lijn dus niet opgenomen en daarom beschermt het vaccin van dit seizoen hier niet tegen. Komend seizoen is gekozen voor influenzavirus B Victoria in het vaccin, op grond van de virussen die de epidemie dit seizoen domineerden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top