Tech

Nieuw instituut wil kwaliteit echografie waarborgen

Door het groeiende gebruik van echografie is er meer aandacht nodig voor de kwaliteit en de juiste toepassing van deze techniek. Met dit doel voor ogen is het Kwaliteits Instituut Echografie Nederland (KIEN) opgericht.

Het gebruik van ultrageluidsgolven om het inwendige van het lichaam in beeld te brengen was voorheen het terrein van vooral de radioloog. Sinds kort kunnen veel meer zorgverleners echografie op hun eigen gebied toepassen. De laatste jaren neemt het gebruik van echografie door niet-radiologen dan ook sterk toe.

Keurmerk

Echoapparatuur is tegenwoordig niet veel groter dan een mobiele telefoon en ook qua prijs veel toegankelijker geworden. Daardoor zal het gebruik van echografie door niet-radiologen verder toenemen. KIEN wil via certificering en registratie de kwaliteit van de echografie waarborgen. Daarnaast gaat KIEN de samenwerking tussen medisch professionals bevorderen. Ook werkt KIEN aan een keurmerk voor echo-opleidingen.

De meeste echografisten, waaronder radiologen van de Nederlandse Echografie Academie, de vereniging van huisarts-echografisten VvHE, opleiders fysiotherapeuten en SEH-artsen van DEUS (Dutch Emergency UltraSound), hebben zich inmiddels aangesloten bij KIEN. KIEN heeft voor begin volgend jaar  een oprichtingssymposium gepland, met sprekers uit binnen- en buitenland.

Samenwerking

Onder hen president Dirk Becker van de Duitse tegenhanger DEGUM. Het nieuwe instituut hoopt op Europees niveau een alliantie te sluiten met bestaande kwaliteitsinstituten en verenigingen. KIEN heeft inmiddels zeer positieve gesprekken gevoerd met DEGUM, waarmee samenwerking met Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is te verwachten. Ook met Engeland (BMUS) is contact gelegd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top