ACTUEEL

Schippers wil einde aan zwijgcontracten in de zorg

Minister Schippers van Volksgezondheid wil zwijgcontracten in de zorg verbieden. Ze vindt het "zeer onwenselijk" dat zorgorganisaties in ruil voor een vergoeding na een medische fout laten vastleggen dat slachtoffers of nabestaanden geen contact mogen opnemen met media en van verdere juridische stappen afzien.

Schippers schrijft dit in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Renske Leijten over het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum. Dat heeft een vergoeding betaald aan de nabestaanden een patiënt die overleed nadat hij met ademhalingsproblemen het ziekenhuis binnenkwam. Aan de vergoeing werd de voorwaarde verbonden dat beide partijen, het ziekenhuis en de nabestaanden, niet over de zaak naar buiten zouden treden en geen verdere juridische stappen zouden nemen.

Verbod

De minister stelt dat het momenteel niet verboden is om dergelijke afspraken te maken. Daardoor kan er niet tegen worden opgetreden. Samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), bij wie de zaak bekend is, is Schippers van mening dat dit wel wenselijk zou zijn. De minister gaat dan ook bekijken of zij de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) zo kan aanpassen dat de inspectie kan optreden. 

Schippers wijst er wel op dat zwijgcontracten de IGZ er niet van kunnen weerhouden uit eigen beweging nader onderzoek te doen en verdere stappen te ondernemen. Sterker, als de IGZ weet heeft van een zwijgcontract is het een signaal om de kwaliteit van zorg in de instelling nader te bekijken. Ook in het geval van het Tergooi doet heeft de inspectie dit gedaan. Tegen de betrokken arts is de IGZ een tuchtzaak begonnen.

Rogier

De zaak van het Tergooi Ziekenhuis draait om de 21-jarige Rogier. In november 2014 kwam hij het  ziekenhuis binnen met hevige pijn op de borst en ademhalingsproblemen. Hij overleed dertien uur later. De hoofdarts van de longafdeling wordt verweten dat hij ernstig is tekortgeschoten in de zorg voor Rogier. Hij lag niet aan de monitor, had geen diagnose en was niet gezien door een specialist. Het Tergooi  verzuimde bovendien de calamiteit te melden aan de inspectie.

Tergooi Ziekenhuis in Hilversum en Blaricum vindt dat er inzake de betaling aan nabestaanden van een 21-jarige overleden patiënt geen sprake is geweest van "zwijggeld". Onderzoeksprogramma Argos reconstrueerde de kwestie en kwam tot een andere conclusie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top