ACTUEEL

'Goed dat Schippers het voortouw neemt'

Een compliment van letselschadespecialist Yme Drost voor minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Die wil zwijgcontracten met gedupeerden in de zorg aanpakken. "Het is goed dat de minister het voortouw neemt. Het is namelijk absoluut verwerpelijk. Je schept een mogelijkheid dat je een arts laat aanklooien. Daar wordt een grens overschreden. Een instelling stelt zijn goede naam voorop en niet de kwaliteit van de zorg'', aldus Drost.

Schippers komt met de maatregel naar aanleiding van de dood van een 21-jarige tophockeyer in het Tergooiziekenhuis in Hilversum. Het ziekenhuis schikte met zijn moeder. Daarbij werd afgesproken dat ze niet naar de tuchtrechter zou stappen en dat ze haar aangifte bij de politie moest intrekken. "Zeer onwenselijk'', vindt Schippers. Het is echter niet verboden en daarom wil de minister de wet aanpassen.

Drost zegt dat hij maar één keer eerder zoiets heeft gezien: jaren geleden, bij een slachtoffer van neuroloog Ernst Jansen. Die vrouw kreeg een schadevergoeding, op voorwaarde dat ze niet naar de tuchtrechter zou stappen. Later bleek dat Jansen nog veel meer slachtoffers had gemaakt.

Het Tergooi zou ook hebben afgesproken dat de moeder niet met de pers mocht praten. Dat komt vaker voor en is minder erg, zegt Drost. "Als je samen een oplossing hebt gevonden, ga je niet met modder naar elkaar gooien, daar kan ik me iets bij voorstellen.''

De patiëntenfederatie NPCF wil ook een einde aan de zwijgcontracten. "Ziekenhuizen moeten fouten melden bij de inspectie. Alleen zo kunnen zij en anderen leren van fouten'', vindt de organisatie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top