ACTUEEL

'Patiënt stierf niet door handelen huisarts Tromp'

Het is onwaarschijnlijk dat de patiënt uit Tuitjenhorn overleed doordat huisarts Nico Tromp te veel morfine en dormicum inspoot. Dat zei anesthesioloog en pijnbestrijder Kees Besse van het Radboudumc vrijdag voor de Raad van State. Vak-nieuwssite Arts in Spe deed verslag.

Echtgenote Anneke Tromp van de overleden huisarts en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stonden vrijdag tegenover elkaar voor de Raad van State. Tromp was in hoger beroep gegaan nadat de bestuursrechter in juli 2015 had geoordeeld dat de inspectie haar man terecht zeven dagen op non-actief stelde.

Besse is vicevoorzitter van de multidisciplinaire richtlijncommissie Pijn bij kanker en lid van de KNMG-richtlijncommissie Palliatieve sedatie. Hij is door de advocaat van Tromp gevraagd om als getuige-deskundige op te treden. Volgens Besse was het been van de patiënt, waar Tromp in spoot, zeer slecht doorbloed. Zo slecht dat hij "niet aan de morfine is doodgegaan, noch aan de midazolam, omdat dit zijn hersenen nauwelijks kan hebben bereikt".

De IGZ verweet Tromp dat hij een hogere dosering toediende dan de richtlijn voorschrijft. Besse is een van de opstellers van deze richtlijn. "Er zijn situaties die buiten de richtlijn gaan. Als dokter moet je dan kijken wat je moet doen. (..) Dat was in de situatie van Tromp ook zo, moeilijk en onverwacht", zei de anesthesioloog.

De Raad van State doet binnen zes weken uitspraak, aldus Arts in Spe.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top