ACTUEEL

'Geheime onderhandelingen' met farmaceuten vallen slecht

Minister Schippers van VWS krijgt van verschillende kanten kritiek op de onderhandelingen die ze met de farmaceuten voert over dure geneesmiddelen. De Telegraaf meldt dat zowel zorgverzekeraars, politiek als het Zorginstituut ontevreden zijn over het weinig transparante karakter.

De VVD-politica is de eerste minister die met de farmaceutische industrie in onderhandeling gaat over geneesmiddelenprijzen. Recentelijk liet Schippers weten over de prijs van nog eens vijf medicijnen te gaan praten, waaronder een borstkankermiddel pertuzumab

Begin dit jaar adviseerde het Zorginstituut Nederland het middel niet langer te vergoeden, tenzij door onderhandelingen de prijs aanzienlijk zou worden verlaagd. Pertuzumab is weliswaar bewezen effectief bij de behandeling van uitgezaaide borstkanker. Maar het instituut stelde ook dat het 150.000 euro kost om een patiënt één extra levensjaar "in goede kwaliteit'' te geven.

Onacceptabel

De minister “onderhandelde” het middel begin dit jaar toch het pakket in. Het Zorginstituut uit bij monde van Marcel Canoy kritiek op het optreden van Schippers. “Dat de prijs waarvoor het medicijn in het pakket belandt geheim blijft, is onacceptabel”, aldus het lid van de Adviescommissie Pakket in de Telegraaf.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vreest dat patiënten die van de dure geneesmiddelen afhankelijk zijn uiteindelijk de dupe worden. “Die afspraken vormen een tijdelijk lapmiddel, maar wat als contracten aflopen?”,  zegt Bruins Slot in de Telegraaf. “Daarover tast de patiënt in het duister.”

Ook zorgverzekeraars zijn ongelukkig met de geheime onderhandelingen, al was het maar omdat ze de kortingen niet kunnen meenemen in de premieberekening.

Schippers wil naar eigen zeggen “transparant” zijn, maar zegt nu niet anders te kunnen dan in stilte te onderhandelen. “Als ik moet kiezen tussen transparant zijn en dus geen deal krijgen óf wel die korting binnenhalen in geheime onderhandelingen, kies ik voor het laatste.” Patiëntenfederatie NPCF schaart zich onder het motto “het doel heiligt de middelen” achter de minister.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top