ACTUEEL

Grote Europese studie naar ADHD

Zeventien onderzoeksinstituten in acht Europese landen beginnen binnenkort een groot onderzoek naar ADHD, ook bekend als aandachtstekortstoornis. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) coördineert een belangrijk deel van deze studie.

Het onderzoek is gericht op de oorzaken en gevolgen van ADHD om zo tot betere behandelingen te komen. ,,Het doel van ons deel van het grote Europese onderzoek is om ADHD systematisch in kaart te brengen, van de kindertijd tot de ouderdom. In meerdere landen kijken we naar patronen van problematiek binnen families en naar de genetische achtergrond'', zegt Catharina Hartman, onderzoeker bij het Groningse ziekenhuis UMCG.

ADHD staat voor 'Aandachtstekort stoornis met hyperactiviteit' en begint in de kindertijd. Vaak duurt ADHD tot in de volwassenheid, maar daar is nog weinig over bekend. "Onderzoek naar ADHD vindt bijna uitsluitend plaats bij kinderen tot twaalf jaar, alsof de problemen daarna ineens verdwenen zijn", aldus Hartman.

ADHD staat niet op zichzelf, maar is een stoornis die vaak samen gaat met andere psychiatrische problemen. Mensen kunnen last krijgen van angsten, depressiviteit en overgewicht. Daarnaast zijn jongeren met de aandoening eerder geneigd tot drugsmisbruik. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Marjan van Willigen

13 april 2016

Veel succes! als tip wil ik meegeven dat er veel mensen met ADHD zijn die het inzetten als kwaliteit en er goed mee omgaan. Teveel zie je in de media een eenzijdig negatief beeld van ADHD.

Top