ACTUEEL

VWS doet beroep op arts: vaccineer kind nog niet

Het ministerie van Volksgezondheid doet “een dringend beroep” op huisartsen te wachten met het vaccineren van jonge kinderen tot 23 november. De afspraak is om pas vanaf dan kleine kinderen tegen de Mexicaanse griep in te enten.

Jonge kinderen ook vaccineren

Uit een inventarisatie van het AD blijkt woensdag dat sommige huisartsen nu al kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar inenten, tegen de afspraken in. Ook het ministerie heeft die signalen.

Vaccinatieprogramma in gevaar

Volgens een woordvoerder brengen huisartsen die nu al inenten, het vaccinatieprogramma in gevaar. Nu zijn mensen uit andere risicogroepen aan de beurt voor een prik. Het gaat om ongeveer 5 miljoen mensen.

Prikvolgorde risicogroepen

Als er nu al volop kleine kinderen worden ingeënt, bestaat volgens de woordvoerder het risico dat er te weinig vaccins zijn voor de risicogroepen. Daarnaast krijgen de risicogroepen, zoals mensen met andere aandoeningen en ouderen, van hun huisarts een vaccin van een andere fabrikant dan kleine kinderen later deze maand krijgen van de GGD.

Misbruik beschikbare vaccins

Het ministerie zegt te begrijpen dat huisartsen in hun praktijk onder grote druk kunnen komen te staan door ouders die nu een prik voor hun kind eisen. “Maar wij vertrouwen op een goede opstelling van de huisarts”, aldus de woordvoerder. Bij duidelijk misbruik van de beschikbare vaccins kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg in actie komen. Voor zover bekend is dat nog niet gebeurd. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top