Finance

2,5 miljoen euro voor ontwikkeling longkankertherapie

Professor Philippe Lambin van het Maastricht UMC+ heeft een Advanced Grant van de European Research Council (ERC) ontvangen. Met deze Europese beurs van ongeveer 2,5 miljoen euro gaat Lambin met zijn team onderzoek doen naar een behandelmethode voor patiënten met uitgezaaide longkanker.

De nieuwe behandelwijze is een combinatie van immuuntherapie, radiotherapie en een medicijn. Met name patiënten die lijden aan complexe vormen van uitgezaaide longkanker, zouden er baat bij kunnen hebben.

Longkanker veroorzaakt jaarlijks ruim anderhalf miljoen sterfgevallen wereldwijd. Zeker bij uitgezaaide vormen van longkanker is de overlevingskans klein. Dat geldt ook voor zogeheten hypoxische tumoren (tumoren met zuurstofarme gebieden), die ongevoelig zijn voor radio-, immuun of chemotherapie. Met de Europese beurs hoopt de Maastrichtse radiotherapeut-oncoloog Lambin verandering te brengen in de bestrijding van deze tumoren.

De ERC Advanced Grant is een subsidie voor vooraanstaande wetenschappers die al geruime tijd een autoriteit zijn op hun vakgebied. Philippe Lambin is verbonden aan het onderzoeksinstituut GROW van het Maastricht UMC+/Universiteit Maastricht en radiotherapeut-oncoloog bij bestralingskliniek MAASTRO clinic. Het gehonoreerde project heeft de titel  Hypoximmuno meegekregen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top