Finance

Tweede Kamer stelt eigen bijdrage ter discussie

De eigen bijdragen in de zorg en de manier waarop patiënten daarvoor compensatie kunnen krijgen, moeten op de schop. Daarmee wil het CDA een eind maken aan het rondpompen van geld. De PvdA wil af van de zorgtoeslag en de hoogte van de zorgpremie afhankelijk maken van het inkomen.

Bezuinigingen

De behandeling van de begroting van minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS in de Tweede Kamer stond dinsdag in het teken van de forse bezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd. Twintig werkgroepen van ambtenaren moeten komend voorjaar voorstellen doen om twintig procent te bezuinigen. Voor de zorg zou dit meer dan tien miljard euro schelen.

Zorgtoeslag afschaffen

CDA'er Jan de Vries vindt het te ver gaan dat 85 procent van de verzekerden aanspraak kan maken op een zorgtoeslag, die bedoeld is om de kosten van de zorgpremie te compenseren. “We moeten kijken naar de houdbaarheid van de zorgtoeslag.” PvdA' er Eelke van der Veen wil de zorgtoeslag afschaffen, een oude wens van de PvdA. De Vries vindt dat te simpel. Hij wil ook het eigen risico in de zorgverzekering en de compensatie die chronisch zieken en gehandicapten daarvoor kunnen krijgen, bekijken. Ook de eigen bijdragen in de volksverzekering AWBZ en bij de gemeentelijke welzijnszorg moeten daarbij worden betrokken.

Geld verstandiger uitgeven

PvdA en CDA vinden dat in de zorg geld verstandiger uitgegeven kan worden. Hogere zorgpremies of schrappen in het basispakket zijn dan niet aan de orde. De oppositie zoekt het meer in snijden in bureaucratie en beloningen van zorgbestuurders en specialisten (SP en GroenLinks) of een kleinere AWBZ (VVD).

Zorginstellingen zonder directie

De PVV wil korte metten maken met de managers in de zorg. PVV'er Fleur Agema kwam met een experiment waarbij drie zorginstellingen, een verpleeghuis, een verzorgingshuis en gehandicapteninstelling, drie jaar lang zonder directie hun eigen boontjes doppen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zou dan wel streng moeten toezien op de kwaliteit van de zorg. Volgens VVD'er Halbe Zijlstra wil de PVV met dit 'arbeiderszelfbestuur' een communistisch systeem invoeren. (ANP)

>> Skipr weekly <<

Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top