Finance

Tablet voor ADHD-patiënt drie keer zo duur

ADHD-patiënten moeten vanaf volgende maand flink gaan bijbetalen voor het medicijn Amfexa. Dit nieuwe middel is drie keer zo duur geworden, waarschuwt apothekersorganisatie KNMP woensdag.

Amfexa 5 mg is sinds begin maart op de markt en is na 1 mei nog het enige middel dat over de toonbank mag. Voorheen werd het middel als apotheekbereiding geleverd en steeds volledig vergoed vanuit het basispakket.

Maar nu moeten patiënten, bij een gemiddeld gebruik van 15 tot 20 mg per dag, volgens de apothekers 75 euro per maand gaan bijbetalen. "Het gaat om kwetsbare patiënten, dit is een groot probleem'', zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent.

Volgens Klein Nulent staat de forse prijssprong niet op zichzelf. "Het komt vaker voor dat fabrikanten opmerken dat een apotheekbereiding het goed doet. Door deze te introduceren als een nieuw geneesmiddel veroveren ze vervolgens de markt. De patiënt is steeds de dupe, want er volgt in de regel een forse bijbetaling'', zegt de voorzitter.

In Nederland gebruiken zo'n 30.000 mensen het medicijn tegen ADHD. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

peter8

13 april 2016

Te zot voor woorden. Het gaat om dextro-amfetamine, een stof die in 1887 (!) is ontdekt. Bijna 130 jaar oud. Farmaceuten verdienden al leuk aan de ADHD-ers met Ritaline. Het goedkope, merkloze, want al heel lang patentvrije amfetamine was nog niet in hun macht... tot nu dan. Anno 2016 krijgt de farmaceutische industrie voor elkaar dat een goed lopend generiek medicijn, met een 130 jaar oude werkzame stof, van de markt wordt gehaald ten gunste van een 3 x zo duur merk-pilletje. Dat exact dezelfde werkzame stof bevat.

De Tweede Kamer en het Ministerie van VWS zitten er bij en kijken er naar. Wat wordt de volgende stap? Wordt straks de merkloze paracetamol van de markt gehaald? Worden huismerk pleisters illegaal gemaakt?

Te gek voor woorden, dit.

Ze hebben het voor elkaar , terwijl er ook het goedkopere (al láááng patentvrije) amfetamine is. Maar nu heeft Big Far,ma

Top