HRM

NU'91 wint weer een rechtszaak over ORT tijdens verlof

Een verpleegkundige van het Haga Ziekenhuis krijgt met terugwerkende kracht de onregelmatigheidstoeslag (ORT) uitbetaald, die was opgebouwd tijdens vakanties en verlof. Een Haagse rechtbank heeft de vordering van de verpleegkundige toegewezen.

Dit heeft NU'91 bekendgemaakt.

Evenals in de vorige ORT-zaak eind 2015 eiste een verpleegkundige van het Haga Ziekenhuis met terugwerkende kracht de onregelmatigheidstoeslag op. De kantonrechter heeft als uitgangspunt artikel 7:639 BW genoemd, dat bepaalt dat een werknemer gedurende zijn vakantie recht op loon behoudt en dat daarvan niet ten nadele van de werknemer kan worden afgeweken. Bepalend voor de vraag of een werknemer recht heeft op ORT tijdens vakantie is de vraag of de toeslag intrinsiek samenhangt met de hem opgedragen taak.

Bij een groot deel van de zorgmedewerkers is onregelmatig werken een structureel onderdeel van het dienstverband. NU'91 is van mening dat onregelmatig werken intrinsiek samenhangt met het beroep van verpleegkundigen en verzorgenden in alle sectoren van de zorg. Daarom is NU'91 van mening dat deze uitspraak niet op zichzelf staat. "Het stoort NU'91 uitermate dat verpleegkundigen verzorgenden keer op keer het gevecht moeten aangaan voor zaken waarop ze gewoon recht hebben”, aldus Michiel van Erp van de vakbond. NU'91 wil dat dit goed geregeld gaat worden voor haar leden en als werkgevers dat nalaten, zal de bond haar leden tot aan een gang naar de rechter ondersteunen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top