ACTUEEL

'Zikavirus veroorzaakt geboorteafwijkingen'

Er is geen twijfel meer mogelijk: het zikavirus veroorzaakt ernstige geboorteafwijkingen. Dat heeft de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC woensdag (lokale tijd) bevestigd. Het virus veroorzaakt neurologische aandoeningen bij baby's waaronder microcefalie, een onvolledige ontwikkeling van de hersenen bij foetussen.

Tom Frieden, directeur van de CDC, noemt het onderzoek tegenover de BBC "een keerpunt in de uitbarsting van het zikavirus. Het is nu duidelijk dat het virus microcefalie veroorzaakt". Intensief onderzoek moet op den duur ook tot een vaccin leiden, maar volgens Frieden "kan dat nog jaren duren". In afwachting van nieuwe financieringen van het Amerikaanse Congres, zoekt de gezondheidsdienst momenteel zijn heil in fondsen die eigenlijk voor de bestrijding van ebola zijn bedoeld.

Muggen

Het zikavirus wordt overdragen door muggen. Volgens Frieden is het de eerste keer dat muggenbeten tot geboorteafwijkingen kunnen leiden. Mensen kunnen echter ook besmet raken door geslachtsgemeenschap.

De 'zikamug' is vooral actief in Latijns-Amerika en op de Caraïben. In Brazilië kwamen vorig jaar duizenden baby's met abnormaal kleine hoofden ter wereld, veroorzaakt door microcefalie. De CDC raadt zwangere vrouwen daarom nog steeds af naar deze gebieden te reizen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top