Finance

Kamer wil onafhankelijk onderzoek naar Alliade

De Tweede Kamer wil dat er een onafhankelijk onderzoek kom naar mogelijke belangenverstrengeling bij zorggroep Alliade. Een Kamermeerderheid drong hier dinsdag op aan bij staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid).

De thuiszorgaanbieder is onder vuur gekomen, nadat RTL Nieuws bekend maakte dat twee directeuren van Alliade voor grote bedragen opdrachten gaven aan bedrijven waarvan ze zelf eigenaar zijn. Via deze constructies zouden jaarlijks tonnen omzet naar de directeuren vloeien.

Volgens Alliade wordt de wet niet overtreden. Toch laat de zorgaanbieder een extern onderzoek doen naar de financiële handel en wandel van directeuren. "Mochten uit dit onderzoek conclusies komen die we niet hadden voorzien, dan zullen we waar nodig onze werkwijze aanpassen'', aldus het bedrijf. SP-Kamerlid Renske Leijten heeft echter in dit eigen onderzoek geen vertrouwen.

"Onder-aannemen niet ongewoon"

De twee directeuren, Jan Bleichrodt en Stefan Postma, richtten in 2003 het bedrijf Zorgkompas in 2003 op. Vanaf 2008 heeft Alliade dat bedrijf in drie stappen overgenomen. De directeuren bleven in dienst en mochten onder toezicht van Alliade diensten inhuren van hun eigen bedrijven. Onder de Freya holding in Leeuwarden zijn de twee actief in tussen de tien en twintig bedrijven en stichtingen op allerlei terreinen.

De Friesland Zorgverzekeraar zegt tegenover het Dagblad van het Noorden dat met Zorgkompas afspraken bestaan over het inschakelen van onderaannemers. "Ze moeten dit bij ons melden. Zorgkompas houdt zich aan deze afspraken. Het uitbesteden van zorg is niet ongewoon in de zorg. Wij maximeren dit onder-aannemen in onze contracten."

Omvangrijker

RTL Nieuws heeft intussen gemeld dat de belangenverstrengeling van de directeuren nog is groter dan bekend. De vriendin van één van de directeuren had lange tijd een dubbelfunctie. De Alliade-directeur werkte met zijn vriendin samen bij Alliade, waar ze onder hem een managementfunctie had. Tegelijkertijd had hij haar in dienst als directeur bij een onderdeel van zijn bedrijvengroep Freya.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top