Finance

'Vergoed huidcorrectie na maagverkleining'

Obesitaspatiënten die na een maagverkleining flink afvallen, moeten het laten weghalen van overtollige huid vergoed krijgen. Dit stellen medisch specialisten in het Algemeen Dagblad.

Van de tienduizend Nederlanders die jaarlijks een maagverkleining ondergaan, wil 80 procent plastische chirurgie om het huidoverschot te verwijderen. Slechts een op de vijf krijgt het vergoed. Specialisten en de Nederlandse Obesitas Vereniging (NOV) stellen minister Edith Schippers (VWS) voor de regels te verruimen. Ze willen onder meer een vragenlijst invoeren, zeggen ze tegen het AD, zodat verzekeraars een 'eerlijker en objectiever' beeld van de gevolgen voor de gezondheid en dagelijks functioneren.

Patiënten kampen met smetplekken, huidinfecties, psychische klachten en seksuele problemen. Ze zijn ongelukkiger en lopen het risico op een terugval. Nienke Cnossen van de NOV vindt dat er sprake is van psychisch lijden. De wet staat medisch noodzakelijke plastisch chirurgie alleen toe bij verminking of beperkte bewegingsvrijheid. Zorgverzekeraars beoordelen of er sprake is van verminking na fors gewichtsverlies op basis van 'standaardfoto's'.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top