ACTUEEL

MMC verzweeg medische fout voor inspectie

Het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven heeft in 2013 verzuimd om een ernstige medische fout te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij een patiënte is de schildklier verwijderd, omdat ze kanker zou hebben. Later bleek dat helemaal niet zo te zijn, onthult onderzoeksprogramma Zembla.

De betrokken chirurg zei na verschillende onderzoeken zeker te weten dat de vrouw kanker had en dat het verwijderen van de schildklier de beste behandeling zou zijn. Een patholoog die de onderzoeken had gedaan was niet zeker van de diagnose kanker en drong aan op verder onderzoek, maar dat is de patiënte niet ter ore gekomen.

De patiënte is wel gewaarschuwd voor de complicaties die bij het verwijderen van de kunnen optreden. Zenuwen kunnen worden geraakt, waardoor de mond scheef gaat hangen. Dat is bij de vrouw ook gebeurd. Daarnaast moet ze haar hele leven medicijnen slikken.

"Goed nieuws"

Twee weken na de operatie werd de vrouw uitgenodigd om op gesprek te komen. "Het goede nieuws was dat ik geen kanker had. Het slechte nieuws was dat ik dus voor niets was geopereerd”, zegt de vrouw tegenover Zembla.

De vrouw heeft het gesprek met de arts opgenomen. Daarin is te horen dat hij naar de patholoog wijst. Op basis van zijn onderzoeksresultaten nam de chirurg immers het besluit. De patholoog had echter in een brief geschreven dat hij er niet 100 procent van overtuigd dat er sprake was van kanker, aldus Zembla.

Het MMC maakte geen melding van de fout bij Inspectie. Dat heeft de patiënte wel gedaan. De inspectie is daarop naar het Medisch Tuchtcollege gestapt. Dat heeft de zaak begin dit jaar behandeld en de arts een waarschuwing gegeven. Daarna heeft het MMC excuses aangeboden aan de vrouw.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top