ACTUEEL

IGZ: Tuchtzaken om dode baby Westfriesgasthuis

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) spant tuchtzaken aan tegen een gynaecoloog en een verloskundige van het Westfriesgasthuis in Hoorn. De IGZ doet dit naar aanleiding van het overlijden van een baby op 7 mei 2009.

Onverantwoorde zorg

De baby was geboren in het Westfriesgasthuis, maar overleed twee dagen later in het VUMC. De IGZ heeft na de dood onderzoek gedaan en concludeert dat de zorg aan moeder en kind niet verantwoord is geweest. “Gezien de ernst gaat de inspectie het handelen van twee bij de bevalling betrokken zorgverleners voorleggen aan de tuchtrechter,” aldus een woordvoerder woensdag.

Meerdere onderzoeken

Het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar doet strafrechtelijk onderzoek naar de dood van het kind. Het OM onderzoekt of het overgaat tot vervolging en wie het eventueel gaat vervolgen, liet een woordvoerster weten. De ouders hebben aangifte gedaan. Het ziekenhuis zelf heeft bovendien opdracht gegeven om de laatste tien sterfgevallen op de afdeling te laten onderzoeken.

Communicatiestoornissen

“Vooral communicatiestoornissen en onduidelijkheden in de samenwerking en verantwoordelijkheidsverdeling tussen de klinisch verloskundige en de gynaecoloog hebben bijgedragen aan de verdrietige uitkomst,” stelt de IGZ. Zowel het handelen van individuele professionals als het functioneren van de organisatie was daar volgens de inspectie debet aan. De gynaecoloog en de verloskundige waren op de hoogte van de moeizame bevalling die de moeder eerder had gehad. Desondanks kwamen zij bij de tweede bevalling afspraken niet na. “De hulpverleners leverden naar het oordeel van de IGZ onverantwoorde zorg,” aldus de woordvoerder.

‘Punten op de i’

De IGZ heeft vertrouwen in de maatregelen die het ziekenhuis heeft genomen om verantwoorde zorg te bieden. Zo is er begeleiding door een externe deskundige, worden de bevoegdheden en grenzen vastgelegd, worden poliklinische afspraken beter gedocumenteerd en worden de onderlinge verhoudingen verbeterd. Fred Plukker van de raad van bestuur: “Hoe triest het overlijden van de baby ook is, de indruk dat zwangeren in het Westfriesgasthuis onvoldoende zorg krijgen, is onterecht. Deze gebeurtenis heeft ertoe geleid dat nadrukkelijk de punten op de i zijn gezet. Ik ben nog maar kort interim-voorzitter maar heb al wel kunnen vaststellen dat iedereen die ik ontmoet in dit ziekenhuis, niet alleen op de afdeling verloskunde, optimaal is gemotiveerd om de beste zorg te bieden.” (ANP)

>> Skipr weekly <<

Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top