ACTUEEL

Actie en manifest tegen huiselijk geweld

Ondanks een uitgebreid stelsel van preventie en hulpverlening lukt het maar niet om het aantal slachtoffers van huiselijk geweld te verminderen. Daarom moet er actie worden ondernomen.

Dat schrijven een tiental organisaties en mensen die zich bezighouden met de bestrijding van huiselijk geweld in een manifest, Huiselijk geweld te lijf. Nieuwsuur bericht over het rapport. De organisaties hebben zich verenigd in de Kring van Veiligheid, een initiatief van Movisie en het Nederlands Jeugdinstituut en de ondertekenaars van het manifest, onder voorzitterschap van Jacques Wallage.

Ieder jaar sterven in Nederland rond de vijftig mensen door geweld in huiselijke kring. "Ondanks al onze inspanningen boeken we onvoldoende resultaat", staat in het manifest. Volgens de ondertekenaars moeten onder meer de nationale verantwoordelijkheden duidelijker worden benoemd en moet de overschakeling op marktwerking in de zorgsector tegen het licht worden gehouden.

Ze pleiten voor een nationaal rapporteur huiselijk geweld en kindermishandeling, "een waakhond en aanjager die agendeert, monitort, signaleert, stimuleert en verbindt". "De bestrijding van huiselijk geweld vraagt om een Deltaplan, niet een extra paar vingers in de dijk", aldus een van de ondertekenaars Janet ten Hoope, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top