Tech

Veilig appen voor artsen

Artsen moeten veilig digitaal met elkaar kunnen overleggen. Daartoe zijn verschillende mobiele applicaties in ontwikkeling. Een daarvan is de Siilo-app, die berichten, foto's en video’s versleutelt voordat ze worden verzonden.

Siilo moet een veilig alternatief zijn voor bijvoorbeeld WhatsApp. Artsen bleken WhatsApp vaak te gebruiken om even snel een second opinion te vragen van een collega. De Autoriteit Persoonsgegevens en artsenkoepel KNMG waren hier niet blij mee. De app voldoet niet aan de eisen voldoet om gevoelige patiëntinformatie te versturen.

In de Siilo-app zijn alle data versleuteld en wordt informatie over een patiënt automatisch verwijderd. Daarnaast bevat de app tools om data te anonimiseren. Dat legde ontwikkelaar Joost Bruggeman maandagochtend uit in het Radio 1-programma De Ochtend.

WhatsApp is onlangs ook overgegaan tot het versleutelen van gesprekken. Buitenstaanders, maar ook medewerkers van het bedrijf zelf kunnen nieuwe gesprekken niet meer lezen. 

Medische App Checker

Voor het gebruik van medische apps, inclusief communicatie-apps, heeft de KNMG de Medische App Checker ontwikkeld. De handreiking biedt een uitgebreide set  vragen, waarmee de arts verschillende aspecten van betrouwbaarheid, kwaliteit en privacy van applicaties kunnen beoordelen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top