ACTUEEL

Rechter: EenVandaag moet beschuldigingen Terumo terugnemen

De beschuldigingen die het televisieprogramma EenVandaag ruim een jaar geleden in twee uitzendingen uitte richting de Japanse producent Terumo, zijn ongefundeerd. AVROTROS, dat EenVandaag uitzendt, moet op haar website meedelen dat onrechtmatig is gehandeld. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald.

In twee uitzendingen van EenVandaag, op 23 maart en 15 april vorig jaar, werd Terumo ervan beschuldigd dat het ondeugdelijke injectienaalden, stents en hartkatheters op de markt bracht en daarmee risico's voor de volksgezondheid in het leven riep. Die aantijgingen hebben het programma en de omroep niet waar kunnen maken, stelden het Rijksinstituut voor Milieu en de Inspectie voor de Gezondheidszorg na de uitzendingen vast. De beschuldigingen werden gedaan door twee oud-medewerkers van Terumo. De beschuldigingen van die klokkenluiders zijn ten onrechte niet door deskundigen geverifieerd, aldus de rechtbank.

Naast de melding op de website van AVROTROS moet ook op alle verwijzingen naar de twee uitzendingen worden vermeld dat onrechtmatig is gehandeld. Ook twee makers van het programma hebben onrechtmatig gehandeld, aldus de rechtbank.

Klokkenluiders

"Wij zijn ontgoocheld over dit vonnis, met name omdat er wat ons betreft sprake is van zorgvuldige journalistiek'', zegt Peter Kwee, adjunct-hoofdredacteur van EenVandaag. Hij geeft aan in hoger beroep te gaan. "We hebben lange tijd onderzoek gedaan en tientallen experts gesproken in binnen- en buitenland over de gevaren van het lijmprobleem voor de volksgezondheid. De rechter is van mening dat we in plaats daarvan direct naar de inspectie en de fabrikant hadden moeten gaan of zelf technisch onderzoek hadden moeten doen. De oordelen van de opgevoerde experts vindt hij onvoldoende. De rechter wijkt daarmee principieel af van hoe wij denken dat de journalistiek met klokkenluiders en deskundigen hoort te werken. Dit raakt aan de kern van de journalistieke taak dat wij in gesprek kunnen gaan met klokkenluiders en experts en af kunnen gaan op bronnenmateriaal en experts.'' (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top