ACTUEEL

OM in beroep tegen vonnis Bart van U.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de veroordeling van Bart van U. tot tbs met dwangverpleging voor het doden van oud-minister Els Borst (februari 2014) en zijn zus Loïs (januari 2015). Beide vrouwen werden met tientallen messteken om het leven gebracht.

Volgens de rechters in Rotterdam is Van U. niet toerekeningsvatbaar voor de misdrijven vanwege zijn geestelijke stoornis. Daarom kreeg hij alleen tbs opgelegd. Het OM had tijdens de behandeling van de zaak behalve tbs ook een celstraf van acht jaar geëist. De aanklagers vinden dat de misdrijven Van U. wel voor een deel aangerekend moeten worden.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Bart van U. heeft beide misdaden bekend. Volgens deskundigen is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Van U. vermoordde Borst (81), oud-minister van Volksgezondheid, naar eigen zeggen vanwege een goddelijke opdracht om degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid te doden.

Volgens de rechtbank heeft Van U. in beide gevallen gehandeld in een plotselinge opwelling. "Door zijn ziekte lijkt Van U. in een parallelle wereld te leven", concludeerden de rechters. "In die andere wereld heeft hij zijn eigen zus en mevrouw Borst om het leven gebracht. Toen was sprake van een massale doorwerking van zijn ziektebeeld."

De familie van Bart van U. sprak na afloop van het vonnis van een 'forse domper', omdat Van U. niet de cel in hoefde. "Het is moeilijk emotioneel aanvaardbaar", reageerde ze in een verklaring en de familie sprak de hoop uit dat het OM in beroep zou gaan. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top