ACTUEEL

VUmc: Ex-hoogleraar een keer in de fout

Chris Meijer, voormalig hoogleraar pathologie aan het VUmc, is één keer in de fout gegaan in zijn artikelen. Hij had niet gemeld dat hij aandelen had in een bedrijf waar hij over schreef. Onzorgvuldig, maar het vertrouwen in de wetenschap is er vrijwel niet door geschonden, zegt een commissie dinsdag.

Meijer nam in 2010 afscheid als hoogleraar. Hij was de drijvende kracht achter een vernieuwd bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Maar hij had aandelen in de fabrikant van een test voor de ziekte. Een ander bedrijf heeft dat onderzoek inmiddels overgenomen. Meijer moest bovendien vertrekken bij de Gezondheidsraad.

Belangenconflict

Het VUmc concludeerde vorig jaar al dat Meijer een belangenconflict heeft gehad, maar wilde ook weten of zijn publicaties daarmee op losse schroeven kwamen te staan. Dat is niet het geval, concludeert de Commissie Wetenschappelijke Integriteit VU-VUmc na het lezen van meer dan honderd artikelen. Alleen bij een studie uit 2014 had hij zijn belang niet gemeld, terwijl hij dat wel had moeten doen. Een "enigszins verwijtbare onzorgvuldigheid", aldus de commissie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top