ACTUEEL

Ombudsman wil alsnog overheidsexcuus aan Q-koortspatiënten

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen wil dat de Nederlandse overheid alsnog excuses maakt aan Q-koortspatiënten. “Een echt excuus is nooit te laat,” aldus Van Zutphen in de EenVandaag van 21 april. “Maar hoe langer het duurt, hoe minder ze als oprecht gevoeld zullen worden.”

De Nationale Ombudsman, destijds Alex Brenninkmeijer, deed in 2012 onderzoek naar de Q-koortsepidemie. De overheid had ‘onbehoorlijk' gehandeld door te laat op te treden en te weinig informatie aan burgers te verschaffen, zo luidde zijn conclusie. Met zijn aanbevelingen om excuses te maken en in concrete gevallen tot schadevergoeding over te gaan, is tot nu toe niets gedaan.

Gevolgen

Van Zutphen reageert in de uitzending van EenVandaag op een reportage over twee Q-koortspatiënten. Zij ondervinden nog dagelijks de gevolgen van hun besmetting. Samen met ruim 300 andere slachtoffers stellen zij de staat nu aansprakelijk voor de geleden schade.

Doodzonde

“Ik vind het wel doodzonde dat er met de aanbevelingen van de Ombudsman heel weinig of misschien zelfs niks is gebeurd en dat er nu een rechtszaak loopt”, reageert Ombudsman Van Zutphen. “Dat was nou net wat we niet wilden.”

Latent gevaar

De Q-koorts brak in Nederland in 2007 uit op een boerderij in Noord-Brabant. Het werd de grootste Q-koortsepidemie ter wereld. Ruim 4200 mensen werden ziek, een kwart van hen ondervindt nog dagelijks de gevolgen. Zo’n 50 duizend mensen raakten besmet en er vielen zeker 26 doden. Hoewel de risico’s door vaccinatie zijn afgenomen, is het virus volgens deskundigen nog steeds latent gevaarlijk. "Maar er hoeft maar weinig te gebeuren, zoals bijvoorbeeld die gigantische uitbreiding of een mutatie van de bacterie en het vaccin helpt al niet meer”, zegt Jos van de Sande, voormalig hoofd infectieziektebestrijding van GGD Hart voor Brabant. “Er kan dus van alles gebeuren waardoor het risico in een keer toeneemt.''

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top