ACTUEEL

OESO telt recordaantal medische professionals

Met 3,6 miljoen artsen en 10,8 miljoen verpleegkundigen zijn er wereldwijd nog nooit zoveel medische professionals geweest. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) naar aanleiding van een telling van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Het aantal artsen en verpleegkundigen steeg in bijna alle OESO-landen sneller dan de test van de bevolking. In 2000 telde de OESO er nog respectievelijk 2,9 en 8,3 miljoen. Volgens de OESO is de groei met name te danken aan een grotere instroom van studenten. Ook migratie van dokters en verpleegkundigen draagt bij. Momenteel hebben zo’n 17 procent  van de artsen en 6 procent van de verpleegkundigen hun opleiding in het buitenland gehad.

Mix 

De cijfers laten volgens de OESO zien dat de meeste landen ingespeeld hebben op de vergrijzing door meer studenten op te leiden. Wel moeten landen toewerken naar een juiste mix van zorgpersoneel: het totale aantal artsen stijgt, maar het percentage huisartsen daalt. Gemiddeld is slechts één op de drie dokters generalist.
De OESO hamert ook op vaardigheden, nascholing en herregistratie, en vindt dat landen ervoor moeten zorgen dat iedereen toegang heeft tot zorg. Landen zouden hun dokters gelijkmatig moeten verdelen over het land en in landelijke gebieden zo nodig gebruik maken van telegeneeskunde.

In 2013 had Griekenland de meeste dokters (6,3 per 1000 inwoners), gevolgd door Oostenrijk (5,0). In Turkije en Chili werkte het kleinste aantal artsen: iets minder dan 2 per 1000 inwoners. In Nederland steeg het aantal artsen van 2,4 in 2000 naar 3,3 per 1000 inwoners in 2013.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top