ACTUEEL

Klink: voorlopig geen inenting tegen Q-koorts

Minister Ab Klink van VWS  verwacht niet dat mensen op korte termijn een grootschalige inenting tegen de Q-koorts zal plaatsvinden. Hij heeft de Tweede Kamer woensdag gewezen op de bijwerkingen die het nog niet geregistreerde vaccin kan hebben. Klink laat het RIVM onderzoeken of de bacterie die Q-koorts veroorzaakt leidt tot vroeggeboortes bij zwangere vrouwen.

Vergelijking met Australië

Na aandringen van CDA'er Henk Jan Ormel heeft Klink wel toegezegd te zullen uitzoeken of het middel in Nederland voor registratie kan worden aangeboden. Waar Klink vooral oog had voor “behoorlijke bijwerkingen bij mensen die de Q-koorts al hebben gehad” voerde Ormel aan dat wel 55.000 Australiërs zijn gevaccineerd (“toch ook geen bananenland”) met veel positieve gevolgen en vooral jeuk als belangrijkste bijwerking.

Bedrijven op slot

De Tweede Kamer en ministers willen dat bedrijven met Q-koorts niet uitbreiden. Landbouworganisatie LTO stelde afgelopen week zelf voor om bedrijven in gebieden waar de meeste mensen Q-koorts hebben, een jaar op slot te zetten. Landbouwminister Gerda Verburg vindt vrijblijvendheid en vrijwilligheid niet aan de orde bij de bestrijding van Q-koorts. Verburg: “Alle maatregelen die we nemen zijn gericht op de volksgezondheid. Een abortus bij een geit is jammer voor de geitenhouder, maar het effect ervan komt nu dus bij mensen.”

Geen waarschuwingsborden

Klink gaf aan dat mensen op de hoogte moeten zijn van eventuele risico’s in bepaalde gebieden. Dat is volgens hem niet alleen het geval bij een besmet bedrijf, maar in het gehele gebied waar de bacterie kan zitten. De bewindslieden wezen het CDA-voorstel af om grote waarschuwingsborden langs wegen te plaatsen zoals eerder gebeurde bij uitbraken van varkenspest en mkz. Volgens Ormel maken de borden mensen bewust van het risico dat ze nemen als ze besluiten een gebied in gaan.

Q-koorts

Q-koorts lijkt op griep en kan leiden tot longontsteking. De bacterie die de ziekte veroorzaakt, komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van (melk)geiten. De ziekte is dit jaar bij ruim 2200 mensen vastgesteld, vooral in Brabant. Zes mensen met Q-koorts overleden. Het kabinet heeft 31 onderzoeken in gang gezet naar deze bacterie, onder meer naar de vroeggeboortes bij zwangere vrouwen. In 2008 en 2009 is 3 miljoen euro uitgegeven aan onderzoek; eenzelfde bedrag is nog beschikbaar voor meer, liefst internationaal, onderzoek.

Gebrek aan aandacht

In Oss is deze week een patiëntenbeweging in het leven geroepen voor Q-koortspatiënten. Volgens de oprichters is er te weinig bekend over de ziekte en heeft politiek Den Haag alleen maar oog voor de Mexicaanse griep. Als de Q-koorts zou zijn toegeslagen in het Westen, zou de overheid al lang ingegrepen hebben, stelt de vereniging. "Maar ja, dit is Brabant." (ANP)

Video Q-koorts

Bekijk het videofragment van het NOS journaal over Q-koorts en vroeggeboorte.

 

>> Skipr weekly <<

Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top