ACTUEEL

'Jaar van Transparantie succesvol verlopen'

Patiënten krijgen meer heldere informatie voor, tijdens en na de behandeling. In de spreekkamer beslist de patiënt steeds vaker mee over zijn behandeling.

Dit schrijft minister Edith Schippers (VWS) in een Kamerbrief over de resultaten van het ‘Jaar van Transparantie’ die vrijdag is verschenen.

Afgerond

In maart 2015 presenteerde Schippers een plan om meer en betere informatie voor de patiënt beschikbaar te maken. In dit plan stonden 53 acties centraal om patiënten meer helderheid te geven over de kwaliteit en de kosten van de zorg. Het grootste deel van de acties is binnen dit jaar volledig afgerond.


Veel bereikt

Er is volgens de minister veel bereikt. Als voorbeelden noemt ze dat de informatie op Thuisarts.nl, Kiesbeter.nl en Zorgkaartnederland.nl sterk is uitgebreid, aan elkaar gekoppeld en beter vindbaar is gemaakt. Daarnaast publiceren zorgverzekeraars in november duidelijk bij welke zorginstellingen hun verzekerde met een specifieke polis het komende jaar terecht kan. Ook zijn er volgens haar goede afspraken gemaakt over het terugdringen van de administratieve lasten voor zorgverleners.

Criteria

Minister Schippers stelt ook de komende jaren 5 miljoen per jaar beschikbaar het inzicht in de kwaliteit en kosten van de zorg te verbeteren. Binnenkort worden criteria gepubliceerd voor subsidies voor projecten die transparantie voor de patiënt vergroten. Ook komt er meer informatie die patiënten helpt bij het maken van keuzes in de huisartsenzorg en in de ggz.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top