ACTUEEL

'Inspectie weet niet hoeveel calamiteiten gemeld worden'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt niet in staat om de NOS te vertellen hoe vaak ziekenhuizen melding maken van een calamiteit. Bestuurders en kwaliteitsfunctionarissen van Nederlandse ziekenhuizen zijn hier verbaasd over.

De bestuurders reageren hiermee op het bericht dat er vorig jaar minstens 909 calamiteiten zijn gemeld bij de Inspectie. Dat cijfer komt uit een NOS-enquête waaraan op een na alle ziekenhuizen hebben meegewerkt. 

Niet gemeld

Op 2 januari zond de NOS een reportage uit over een calamiteit die door het AMC in Amsterdam niet gemeld was bij de IGZ.  De NOS vroeg naar aanleiding daarvaan aan de inspectie hoe vaak per jaar Nederlandse ziekenhuizen calamiteiten en mogelijke calamiteiten melden. 

De NOS meldt dat "de inspectie bleef volhouden dat de gevraagde gegevens niet uit de systemen te halen waren."  Daarop heeft de NOS met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om de gegevens over de jaren 2010 tot en met 2015 gevraagd. Ondertussen is de genoemde enquete uitgevoerd.

Terughoudend

Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen zegt in een reactie "terughoudend" te zijn met het naar buiten brengen van informatie over calamiteiten. Ze is bang dat als de IGZ informatie naar buiten brengt die niet helemaal klopt  ziekenhuizen misschien minder geneigd zullen zijn calamiteiten te melden bij de inspectie, aldus de NOS.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top