Finance

Ook patiëntenverenigingen nemen geld aan van farmaceut

Niet alleen zorgverleners, maar ook patiëntenverenigingen krijgen geld van farmaceutische bedrijven. Sommige belangenbehartigers nemen donaties aan van de fabrikant die medicijnen voor 'hun' ziekte op de markt brengen, schrijft de Volkskrant op basis van gegevens uit het Transparantieregister Zorg dat de relaties tussen de farmaceutische industrie en de zorgverleners bijhoudt.

Een van de verenigingen die 'farma-geld' aanneemt is PVN, de vereniging van patiënten met de huidziekte psoriasis. Volgens Ria Bloemberg-Lubbers, de manager relatiebeheer bij PVN, zou haar vereniging ophouden te bestaan zonder dit geld. Het totaalbedrag kent Bloemberg-Lubbers niet; veel donaties zijn in natura.

Naamsbekendheid

Wat er tegenover staat, is volgens de Volkskrant niet eenvoudig te achterhalen. De bedrijven verlangen niets terug, zegt Bloemberg, maar waarom betalen ze dan zo veel geld? In het patiëntenblad mag niet voor medicijnen worden geadverteerd, publieksreclame is wettelijk verboden.

Naamsbekendheid, daar is het de bedrijven om te doen, zegt Bloemberg. De naam van de farmaceut wordt wel genoemd in de jaarverslagen van de verenigingen, bij ledenbijeenkomsten zijn er  informatiestands en worden goodiebags uitgedeeld, met daarin kleine giften van de farmaceuten.

Klompvoetjes

Niet alle patiëntenverenigingen worden zo warm bejegend door de medicijnindustrie. Er zijn  meer  en minder winstgevende ziektes. Een aandoening als klompvoeten, waar geen medicijn voor is, krijgt geen geld. De woordvoerder van de Vereniging voor Klompvoetjes Robert Boekestijn zou het dan ook eerlijker vinden als er een fonds kwam waarin alle patiëntenverenigingen 5 procent van hun omzet stoppen.

Tot slot zijn er ook patiëntenverenigingen die het geld kunnen gebruiken maar die uit principiële overwegingen geen geld van de industrie willen aannemen. De rsi-vereniging weigert farmageld, evenals de obesitasvereniging, aldus de Volkskrant.

Lees ook: Farmaceuten betaalden 51,6 miljoen aan zorgverleners

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top