ACTUEEL

Huisartsen hekelen rompslomp cholesterolmedicijnen

Huisartsen zijn de extra rompslomp die een nieuwe regel voor cholesterolmedicijnen oplevert nu al zat. Ze willen dat minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) de administratieve druk voor huisartsen verlicht. Dat schrijft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in een brief aan de minister.

Regel

De regel van Klink moet een einde maken aan het onnodig voorschrijven van dure cholesterolmedicijnen, omdat in veel gevallen een goedkopere variant zou volstaan. Artsen die wel nog de dure medicijnen voorschrijven moeten sinds de regel begin dit jaar inging een medische verklaring naar de verzekeraar sturen waarin ze aangeven waarom dit middel nodig is.

Verklaringen

Volgens de huisartsen is die medische verklaring overbodig, omdat een recept ook al een medische verklaring is. Een recept zou dan ook moeten volstaan, vinden ze. Het opstellen van de extra verklaring kost de huisartsen veel tijd, zegt de LHV. Om die reden adviseert de huisartsenvereniging artsen om de verklaringen niet meer op te stellen. Vervolgens moet Klink de eis voor een extra verklaring schrappen.

Brief

Medicijnenfabrikant Pfizer stuurde eerder al een brief naar artsen om niet te snel af te stappen van het relatief dure cholesterolmedicijn lipitor. Het middel van Pfizer zou de dupe kunnen worden van de regel van Klink. Pfizer zegt te vrezen dat artsen 'zomaar' overstappen op de goedkopere concurrent. Dat middel zou minder goed werken, maar in sommige gevallen wel voldoende resultaat hebben. (Novum)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top