ACTUEEL

Vakbond wil betaald zorgverlof voor mantelzorger

Mantelzorgers die ook voor een baas werken, hebben baat bij betaald zorgverlof. Dit concludeert vakbond  Abvakabo FNV uit een onderzoek onder ruim zevenhonderd vakbondsleden die in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) werken.

Effecten mantelzorgregeling in ggz-cao

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) kreeg dinsdag de onderzoeksresultaten van de Abvakabo. De effecten van de mantelzorgregeling in de cao voor de ggz is afgelopen zomer onderzocht. Medewerkers die langdurig mantelzorg verlenen, kunnen hiervoor dankzij deze regeling volledig doorbetaald verlof aanvragen.

Combineren werk en zorg

“Zowel werknemers als werkgevers zijn gebaat bij de regeling omdat 90 procent van de mensen die langdurend zorgverlof gebruiken of hebben gebruikt, aangeeft dat de regeling helpt om werk en zorg beter te combineren. Mantelzorgers houden hun werk daarom langer vol en raken minder snel overbelast”, aldus de onderzoekers.

Cao-afspraken mantelzorg

Het onderzoek bevestigt het beeld dat de bond zelf al had, zegt Abvakabo FNV-bestuurder Elise Merlijn. Volgens haar wordt het onderwerp steeds belangrijker aan de cao-tafel voor de vakbond wegens een groeiend aantal mantelzorgers en het kabinetsbeleid om mensen langer te laten doorwerken. “Als er in andere cao's geen goede afspraken komen, komt de mantelzorg de komende jaren onder druk te staan.”

Regels voor verlof en arbeidstijden

Donner werkt al enige tijd aan vereenvoudiging van regels voor verlof en arbeidstijden. De minister is niet voor uitbreiding van het betaald zorgverlof via wetgeving. Hij wil bestaande regels flexibiliseren, zodat werknemers makkelijker in overleg met hun werkgever en collega's vrijaf kunnen nemen om te zorgen voor een naaste. De bedoeling is dat de Tweede Kamer dit plan nog dit jaar bespreekt.

2,6 miljoen mantelzorgers

Nederland telt volgens de Abvakabo FNV 2,6 miljoen mantelzorgers. Zij zorgen minimaal acht uur per week en/of minimaal drie maanden voor een ander. Ongeveer 70 procent in de leeftijdsgroep tot 65 jaar combineert dit met een betaalde baan. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top