ACTUEEL

'Aardbevingen leiden tot gezondheidsklachten bij Groningers'

Groningers die meerdere malen aardbevingsschade aan de woning oplopen, hebben vaker gezondheidsklachten dan mensen die dit maar één keer meemaken. Die laatste groep ervaart net zo veel klachten als Groningers zonder schade. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Mensen die voor de zoveelste keer te maken krijgen met bevingsschade hebben vooral last van slapeloosheid, irritatie en concentratieproblemen. Ook hebben zij vaker buik- of maagklachten, gewrichtsklachten, hoofdpijn en hartkloppingen. "Anderhalf keer zo veel mensen in deze groep heeft regelmatig last van negatieve gevoelens zoals neerslachtigheid of een gebrek aan controle over hun leven", stellen de onderzoekers.

Groningers met meerdere schades voelen zich ook ,,beduidend'' minder veilig. De onderzoekers concluderen ook dat gaswinning, de veroorzaker van aardbevingen, geen gevolgen heeft voor de algemene gezondheid.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen, een samenwerking van de Groninger gemeenten in het aardbevingsgebied. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top