ACTUEEL

Voordringen voetballers bij griepprik wekt woede

Het ‘voordringen’ van Nederlandse voetbalclubs bij de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep roept veel woede op. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Ab Klink van VWS de wet zo aanpast dat dit niet meer mogelijk is.

‘Voorkruipzorg is belachelijk’

Van Gerven: “Het is belachelijk dat mensen met een dikke portemonnee voorrang nemen bij vaccinatie, terwijl er nog niet genoeg vaccinaties zijn voor de risicogroepen.” Van Gerven vindt dat topsporters net als ieder ander moeten wachten op hun beurt. Minister Klink heeft maandag al laten weten dat er te weinig vaccins overblijven voor de risicogroepen als voetballers en sporters zich laten inenten.

Inentingen bij voetbalclubs

Op internetfora zijn woedende reacties te vinden over de ‘voorkruipzorg’. NOCNSF wil sporters die deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Vancouver in 2010 laten inenten. PSV, Vitesse, NAC, AZ en Heracles hebben hun spelers al laten inenten. Volgens BN de Stem heeft de clubarts van NAC spijt van de inentingen. Hij had de ontstane commotie niet voorzien.  Volgens Vitesse hebben de spelers recht op een prik, omdat ze jonge kinderen hebben. Het beleid om kinderen en hun ouders te vaccineren, is maandag vastgesteld. Omroep Gelderland meldt echter dat de spelersgroep al een dag eerder is gevaccineerd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft AZ aangesproken op het vaccinatiebeleid. De voetbalclub zegt slechts enkele mensen te hebben gevaccineerd. De anderen moeten wachten tot het moment dat er vaccins beschikbaar komen voor mensen buiten de risicogroepen. AZ heeft inmiddels excuses gemaakt voor de inenting.

‘Onaanvaardbaar misbruik’

Hoofdinspecteur volksgezondheid Jan van Wijngaarden: "Vaccin uit de voorraden gebruiken voor het inenten van niet-risicogroepen kan gevaar opleveren voor de volksgezondheid, omdat daarmee de beschikbaarheid voor de risicogroepen in gevaar kan komen. Een dergelijk 'misbruik' van vaccins is daarom niet aanvaardbaar." Het vaccinatiebeleid is niet per wet geregeld. De voetbalclubs zijn zodoende niet in overtreding.

Video Omroep Brabant

Bekijk het videofragment van Omroep Brabant op YouTube over de vaccinatie van spelers van PSV en NAC.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

slot

13 november 2009

Wellicht goed om het beleid van NOC*NSF op dit gebied eens te bekijken. Wij gaan zonder het grotere volksgezondheidsbelang voor de voeten te lopen, straks in de aanloop naar Vancouver 2010 en indien er voldoende vaccins beschikbaar zijn, de sporters mede op verzoek van het IOC en de organisatie in Vancouver op vrijwillige basis de gelegenheid geven zich te vaccineren.

Voor meer info hierover:

http://nocnsf.nl/cms/showpage.aspx?id=2878Groet,

Geert Slot

NOC*NSF

Mindy21Wall

1 januari 2011

I took my first <a href="http://bestfinance-blog.com">loan</a> when I was not very old and that aided me very much. Nevertheless, I require the secured loan over again.

Top