ACTUEEL

Halve ton subsidie voor zorg-au pairs

De A.S. Talma Stichting stelt 45.000 euro subsidie beschikbaar voor het opzetten van een organisatie die als brug moet fungeren tussen zorg-au pairs en ouderen. Daarnaast is dit geldbedrag bedoeld om nieuwe bronnen van sociale ondersteuning aan te boren.

Zorg-au pairs moeten een antwoord zijn op lacunes in de ondersteuning van ouderen. Het gaat met name om ouderen die geen of onvoldoende mantelzorg krijgen en geen beroep kunnen doen op formele zorg. In 2015 nam Hof en Hiem Thuiszorg in Friesland het initiatief om de mogelijkheden te verkennen om zorg-au pairs in te zetten bij ouderen.

Het project krijgt nu een concreet vervolg in de vorm ‘Ondersteuningswinkel Sociaal goud’. Dit initiatief van welzijnsorganisatie Miks welzijn en de NHL Hogeschool moet ouderen en au pairs gaan samenbrengen. Verder wordt vanuit deze ‘winkel’ gezocht naar innovatieve andere bronnen voor sociale ondersteuning.

Als voorbeeld noemt NHL-docente Annette Keuning-Plantinga studenten die in een buurt hand- en spandiensten uitvoeren tegen kost en inwoning. “Ook valt te denken aan deels betaalde mantelzorg-activiteiten en de ontwikkeling van speciale apps die vragers naar ondersteuning en aanbieders kunnen samenbrengen of ouderen en jongeren met elkaar in contact kunnen brengen”, aldus Keuning.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top