ACTUEEL

Website geeft tips voor zelfdoding

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) lanceert donderdag een website die concrete aanwijzingen geeft voor het gebruik van medicatie ten behoeve van zelfdoding. “Het gaat om gedegen informatie over het gebruik van middelen en methodes die je ook in boekjes kunt vinden”, licht NVVE-woordvoerster Walburg de Jong toe.

Menswaardig einde

“We willen voorkomen dat mensen op een gruwelijke wijze een eind aan hun leven moeten maken door voor de trein of van het dak te springen”, aldus de Jong. De vereniging wil met de besloten website haar leden op een moderne manier informeren over onder meer het gebruik van medicijnen bij zelfdoding, ook in verband met iemands gewicht.

Informatie over zelfdoding

De NVVE-woordvoerster benadrukt dat het niet om een instructie gaat. Hulp bij zelfdoding is in Nederland verboden. “De website is niet meer en niet minder dan het boekje dat we al eerder hebben uitgeven met informatie over zelfdoding. Dat is weliswaar om andere redenen uit de handel genomen, maar er is niet zo veel verschil. Er zijn tenslotte wel meer van dergelijke informatieboekjes te koop. Tot nu toe is niet gebleken dat het geven van informatie over zelfdoding strafbaar is.''

Afgeschermde website

De nieuwe website is afgeschermd en daarmee alleen zichtbaar voor leden. Deze krijgt binnen enkele uren toegang tot de informatie als hij lid wordt. De enige voorwaarde voor lidmaatschap is een leeftijd boven de 16 jaar zijn. Nieuwe leden komen in eerst op een site waarop de wettelijke situatie wordt uitgelegd en een waarschuwing wordt gegeven dat hulp bij zelfdoding in Nederland strafbaar is. Ook worden mensen die een doodswens hebben doorverwezen naar de zogeheten ledenondersteuningsdienst. “Zo kunnen we ook voorkomen dat mensen wellicht euthanasie willen plegen.”

OM: strafbaarheid hulp

Het alleen maar publiceren van informatie op een website is niet strafbaar. Dat stelde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag in een reactie op de lancering van de website met tips over het gebruik van medicatie voor zelfdoding. Een woordvoerster van het OM zegt dat justitie zelf nog niet in staat is geweest om de inhoud van deze website van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) te bekijken. De regel is echter dat iemand schuldig is aan strafbare hulp bij zelfdoding, als deze persoon het voor iemand mogelijk of makkelijker heeft gemaakt om zichzelf van het leven te beroven. Dat hangt volgens het OM "in belangrijke mate af van de omstandigheden van het geval". De rechter moet daar uiteindelijk een oordeel over vellen, aldus justitie. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

panchu

18 november 2009

zeer glad ijs, mw.de jong ;

als medisch specialist weet ik dat (combinaties van) reguliere medicijnen kunnen doden, als m.n. de doorbloeding van de hersenen wordt verhinderd, het hartritme wordt beinvloed e/o de ademhaling wordt belemmerd ; voor de rest is het alleen maar lijden e/o (blijvende) schade cq handicaps.-. nou, bloedvaten hebben wij mensen (jammergenoeg ?) overal in ons lijf en afknijpen of barsten ervan in overige lichaamsdelen is enorm pijnlijk, een gestoorde hartritme leidt tot enorme pijn op de borst en ademnood wil je echt niet hebben.-. vindt u uw informatie-verstrekking nog steeds 'modern' ?.

Roslyn24Schneider

29 juli 2011

Do you acknowledge that this is the best time to receive the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a>, which would make you dreams real.

Mathlener

2 december 2011

Hallo.Ik ben een man van 68 jaar die het leven niet meer wil.
Ik woon op de Philippinen.
Ik kan niet meer lopen (Spierziekte )heb het aan mij hart met twee stent in mij borstkast.Ook heb ik problemen met mij long.Allang.Ben veel ziek en ik moet al deze medicijne zelf betalen.Heb geen zin meer in mij leven ik verlang naar mij rust.Mij vrouw weet het.Daarom zoek ik medicijne wat ik kan in nemen en rustig in slaap.Kan u mij helpen.Cor

Freelance writing job

26 oktober 2012

This is the superior idea.Is it manageable to find great jobs writing online? Suppose so, and everyone could find it rather helpful.

Top