Finance

LHV hekelt verlaging huisartsentarieven door NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verlaagt de tarieven voor huisartsen per 1 januari 2010. Daardoor wordt in totaal 60 miljoen euro bespaard op huisartsenzorg. Dat heeft de NZa woensdag bekend gemaakt. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) vindt de bezuiniging onaanvaardbaar en onverantwoord.

Kostenonderzoek NZa

De verlaging van de tarieven vloeit voort uit een kostenonderzoek van de NZa. Daaruit blijkt dat de huidige tarieven te hoog zijn. De gemiddelde huisarts doet meer consulten en heeft lagere praktijkkosten dan waar tot nu toe rekening mee werd gehouden.

Snijden in patiëntenzorg

De LHV stelt dat de bezuiniging tot gevolg heeft dat huisartsen vanaf volgend jaar minder zorg gaan leveren. Volgens de vereniging is snijden in de kosten, en daardoor ook in de patiëntenzorg, niet te vermijden. Steven van Eijck, voorzitter van de LHV, zegt: “Huisartsen zullen door deze bezuiniging de tering naar de nering moeten zetten. Korten op de huisartsenzorg blijft dan ook niet zonder consequenties voor de patiënt. Patiënten zullen er rekening mee moeten houden dat ze vaker naar het ziekenhuis worden doorverwezen of dat de huisarts telefonisch minder bereikbaar is omdat hij op zijn assistentie moet bezuinigen.”

Uitstellen innovatie

De NZa heeft de wijziging in de vergoeding van de praktijkondersteuner en de verrichtingen gericht op modernisering en innovatie een jaar uitgesteld. De LHV stelt dat investeringen in huisvesting en apparatuur hierdoor uitgesteld worden. Daarnaast loopt de innovatie van de zorg vertraging op. (ANP)

>> Skipr weekly <<

Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top