ACTUEEL

NZa verlaagt tarieven huisarts

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verlaagt de tarieven voor huisartsen per 1 januari 2010. In totaal wordt door de wijziging 60 miljoen euro bespaard op huisartsenzorg. De verlaging is het gevolg van een kostenonderzoek van de NZa. Daaruit bleek dat de huidige huisartstarieven te hoog zijn.

Bedrag bovenop eigen inkomen daalt

In 2006 verdienden huisartsen samen 366 miljoen euro bovenop het eigen inkomen. Door eerdere maatregelen is het bedrag gereduceerd tot 172 miljoen euro in 2009.  Met de herijking wordt 60 miljoen euro van dit bedrag weggenomen, aldus de NZa. De gemiddelde huisarts levert meer consulten en heeft lagere praktijkkosten dan waar tot nu toe rekening mee is gehouden.

Extra opbrengsten

Het nu resterende bedrag van 172 miljoen euro bovenop het eigen inkomen bestaat uit opbrengsten die buiten de gereguleerde tarieven om ontstaan, stelt de NZa. Zo krijgen huisartsen bijvoorbeeld extra opbrengsten uit verrichtingen gericht op modernisering en innovatie. In het voorjaar van 2010 adviseert de NZa over structurele wijzigingen. Daarbij houdt ze rekening met deze opbrengsten.

Maatregelen sinds 2006

Verschillende maatregelen hebben het bedrag bovenop het eigen inkomen teruggedrongen:
1. het bevriezen van de tarieven voor huisartsenzorg sinds 2006; 
2. een correctie voor bepaalde verrichtingen die vanaf 2010 onder ketenzorg
3. een gedeeltelijke correctie voor de opbrengsten als gevolg van bepaalde verrichtingen waarvoor vrije tarief gelden;
4. een correctie voor kosten die in 2006 buiten de administratie zijn gebleven (bijvoorbeeld de kosten van een meewerkende partner).

Tweede wijging jaar uitgesteld

De NZa heeft een tweede wijziging die ingrijpt in extra opbrengsten met een jaar uitgesteld. Het gaat daarbij om de vergoeding van de praktijkondersteuner en de verrichtingen gericht op modernisering en innovatie. Minister had aan de NZa gevraagd deze door te voeren. Na overleg met de beroepsorganisaties, waaronder de Landelijke Huisarts Vereniging, Landelijke Vereniging voor de Georganiseerde Eerstelijn en Zorgverzekeraars Nederland, heeft de NZa tot uitstel besloten.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top