ACTUEEL

'Kwaliteit van leven is meer dan gezondheid'

Als je je gezondheid maar hebt! Een stelling die lang niet altijd blijkt op te gaan. "Sociale aspecten hebben een duidelijke invloed op wat mensen als kwaliteit van leven ervaren", zegt Guy Widdershoven, hoogleraar Medische Filosofie en Ethiek aan de VU, bij de startconferentie van het Ben Sajet Centrum.

Widdershoven doet onderzoek naar veerkracht. "De focus in het onderzoek zich richt op de kracht van mensen", zegt de hoogleraar. "Dus niet waar mensen kwetsbaar zijn, maar waar mensen zich ondanks tegenslagen staande weten te houden."

De term veerkracht komt uit psychologisch onderzoek: wat houdt iemand individueel gezien op de been? Maar volgens Widdershoven hebben mensen ook een sociaal netwerk nodig om krachtig te kunnen blijven. "Bij gezondheidsproblemen kan de kwaliteit van leven daardoor toch hoger uitkomen. Andersom zijn er ook situaties waarin de gezondheid beter is maar de steun minder."

In de zorgsector wordt daar al op ingespeeld, ziet Widdershoven. "De praktijkverpleegkundige, de thuiszorg, spelen daarin een rol. De zorg richt zich al op die terreinen maar mag nog wel wat zelfverzekerder worden. Daar hebben ze wel het onderzoek voor nodig dat laat zien dat het ook echt bijdraagt."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top