Vastgoed

Sionsberg: van ziekenhuis naar medical mall

Sionsberg: van ziekenhuis naar medical mall

Door te veranderen van ziekenhuis naar medical mall wordt de Sionsberg in Dokkum weer een gezonde organisatie. Dit is gelukt doordat er meer functionaliteiten in het gebouw zijn gevestigd, terwijl de kosten flink omlaag zijn gebracht. Dit vertelt zorgondernemer Loek Winter op de Zorgvastgoed Dag.

Voor het faillissement in 2014 was de Sionsberg een ziekenhuis waarin 38 functies gevestigd waren en waar 33.000 patiënten per jaar kwamen voor behandeling. "Het ziekenhuis was gewoon te klein van volume om levensvatbaar te zijn”, licht Winter toe. "De kosten om het ziekenhuis te laten draaien waren destijds 35 miljoen euro, waardoor het ziekenhuis 4 miljoen verlies leed."

Hotel

Winter vervolgt: "Nu we het ziekenhuis opnieuw hebben ingericht als een medische traffic mall hebben we 120.000 consumenten per jaar die gebruik maken van 40 verschillende functionaliteiten."

Het zijn deels nieuwe functionaliteiten die eerder niet in een ziekenhuis te vinden waren, maar die wel bij de zorg horen en voor een goede exploitatie zorgen. Zo heeft de nieuwe Sionsberg een hotelfunctie, een uitzendbureau en  een opticien, maar zijn er ook thuiszorginstellingen, ggz-organisaties en wijkverpleegkundigen te vinden

De kosten zijn teruggebracht naar 11 miljoen euro op jaarbasis. "Voor een aantal kostbare functies moeten patiënten nu naar Leeuwarden, maar die kosten wegen niet op tegen de besparingen die we nu hebben gerealiseerd", stelt Winter.

Governance

Zo'n nieuwe structuur heeft volgens de zorgondernemer ook nadelen. Zo is er een problematiek op het gebied van governance. "De specialisten uit Leeuwarden die bij ons werken hebben dit bijvoorbeeld fantastisch op orde, maar bij andere functies is dit nog minder aanwezig", zegt hij.

Daarnaast is er ook de inrichting van de ICT een uitdaging. "Er zijn veel meer verschillende partijen zijn die van dezelfde systemen gebruik moeten maken. Die hebben allemaal verschillende behoeften op dat gebied", aldus Winter.

De Sionsberg is niet het enige ziekenhuis dat zo ingericht zou kunnen worden van de 102 ziekenhuizen in Nederland zijn er volgens Winter zo’n 50 geschikt om als medical mall gebruikt te worden.

Op de Zorgvastgoed Dag beantwoorden ervaringsdeskundigen uit de zorgvastgoedmarkt beantwoorden actuele vragen die spelen rondom zorgvastgoed voor zowel cure als care en bieden u handreikingen voor de toekomst.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

12 mei 2016

Geopend van 7:00 tot 18:00 uur ????, staat op internet!
Een website die niet functioneert.

Top