ACTUEEL

Kim Putters: zet kloof tussen hoog- en laagopgeleid op de agenda

De groeiende kloof tussen hoog- en laagopgeleiden is een zorgelijke trend die het Sociaal en Cultureel Planbureau al jaren volgt. "De verschillen worden groter en dat vertaalt zich ook in de gezonde levensverwachting, in de leefsituatie van mensen", zegt SCP-directeur Kim Putters bij de startconferentie van het Ben Sajet Centrum in Amsterdam.

“Er is een groep aan de onderkant, vaak wat lager opgeleid, maar dat zijn ook mensen met lichtverstandelijke beperkingen, die een steeds grotere opeenstapeling van problemen kennen”, licht Putters toe. “De agenda voor de wetenschap is de kwaliteit van leven van deze mensen goed te volgen en oplossingen en innovaties te zoeken.”

De oplossingen zitten volgens de SCP-directeur niet altijd in betere zorg in instellingen, in verpleeghuizen. "Soms zit het in betere inbedding thuis of in de buurt of een wijknetwerk waar je je bij kunt aansluiten, zodat je leven weer wat ruimer en rijker wordt in plaats van dat het steeds kleiner wordt."

Putters ziet het als taak voor de wetenschap en voor de praktijk en voor het Ben Sajet Centrum om op zoek te gaan naar innovaties. "Wat ik voor opleidingen heel erg belangrijk vind, is dat je toe moet naar een nieuw perspectief op hoe bijvoorbeeld vrijwilligers met professionele hulpverleners samenwerken. Dat betekent voor beiden iets. Het betekent voor professionals dat je moet bedenken dat de protocollen waarlangs je werkt misschien wel anders uitwerken in de praktijk als je ook vrijwilligers moet betrekken. Je moet elkaar in waarde laten, je hebt elkaar nodig. Het betekent ook dat je durft te zeggen als vrijwilliger of als mantelzorger: nu kan ik het even niet meer aan."

Bekijk hieronder het hele interview met Kim Putters bij de startconferentie van het Ben Sajet Centrum:

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top