Tech

Eerste Europse MS Hackathon zit bomvol

De eerste Europese Multiple Sclerosis (MS) Hackathon op 21 mei in Amsterdam kan rekenen op overweldigende belangstelling. Met honderdvijftig artsen, hackers, programmeurs, mensen met MS en creatieven heeft de organisatie de inschrijving vroegtijdig moeten sluiten.

Het is voor het eerst dat er in Europa een MS Hackathon wordt georganiseerd. De deelnemers gaan tijdens de hackathon verdeeld over ruim twintig teams gedurende 36 uur aan de slag. Het doel is ideeën, inzichten en oplossingen ronde de ziekte Multiple Sclerose te ontwikkelen die het leven van patiënten vergemakkelijken.

“Het doel van de hackathon is artsen en onderzoekers nieuwe inzichten te verschaffen, door ze te helpen meer te leren over het functioneren van mensen met MS, maar ook om nieuwe en alternatieve manieren te vinden om het leven van mensen met MS makkelijker te maken”, aldus Richard Faas van VvAA. De deelnemende teams krijgen hiervoor onder andere (openbare) data, API’s (hulpmiddelen om twee verschillende systemen informatie met elkaar uit te laten wisselen), en een koppeling naar het cognitieve computersysteem Watson en het ontwikkelplatform Bluemix van IBM aangereikt. De teams worden begeleid door een breed expert panel van mensen met MS, artsen, onderzoekers en business consultants.

Een vakjury kiest aan het einde van het weekend de drie meest innovatieve ideeën. Het beste idee wordt beloond met een cheque van 3.000 euro en een Accelerator Program, ter waarde van 100.000 euro. De hackathon is een initiatief van Mobile Doctors van zorgdienstverlener VvAA en MoveS, in samenwerking met een groot aantal partners zoals Many2More, VUmc MS Centrum Amsterdam, IBM, PwC én Erasmus MC, Biogen en Satriun.

Ongrijpbaar

MS is een van de meest ongrijpbare neurologische ziektes bij jong volwassenen, omdat de ziekte zich vaak in een onvoorspelbaar patroon ontwikkelt. MS kenmerkt zich door ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg en door verlies van hersenweefsel. Hierdoor kunnen signalen de spieren niet bereiken, met tintelingen, geheugenproblemen en verlamming tot gevolg. MS is dus een ziekte van het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en geen spierziekte, wat vaak wordt gedacht.

Een kleine 20.000 Nederlanders heeft MS, wereldwijd zijn er 2,5 miljoen patiënten. Waardoor de ziekte wordt veroorzaakt, is niet bekend. Duidelijk is wel dat ook omgevingsfactoren een rol spelen; in mildere klimaten komt MS minder voor. Maar ook erfelijkheid, virusinfecties en eetgewoontes hebben invloed.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top