Finance

'Centrale inkoop maakt generieke middelen niet goedkoper'

Generieke geneesmiddelen generen slechts 16,5 procent van de geneesmiddelkosten, ondanks hun grote aandeel in het aantal verstrekkingen (72 procent). De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) verwacht dan ook niet dat een systeem van centrale inkoop van generieke geneesmiddelen de kosten niet verder zal doen dalen.

Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Onlangs verzochten de Kamerleden Voortman (GroenLinks) en Van Dijk (PvdA) de minister in een motie onderzoek te doen naar een systeem van centrale inkoop van generieke geneesmiddelen, conform het Nieuw-Zeelandse 'Kiwi-model'. "Hoewel de gemiddelde lijstprijzen van de tien meest gebruikte generieke geneesmiddelen in Nederland licht hoger zijn dan die in Nieuw-Zeeland, is het niet waarschijnlijk dat het 'Kiwi-model' de prijzen van generieke geneesmiddelen in Nederland nog verder doet dalen", stelt de SFK. "Rekening houdend met laagsteprijsgaranties en andere prijsafspraken in verzekeraarscontracten zijn de prijzen in Nederland zelfs lager."

Volgens de SFK hoort Nederland in Europa tot de landen met het hoogste generieke aandeel in volume, maar met naar verhouding 'verreweg het laagste kostenaandeel'. De kosten van een generiek geneesmiddel bedroegen in 2015 gemiddeld 2,56 euro per persoon per maand. In 2005 was dat nog 6,50 euro

Generieke geneesmiddelenverstrekking

In 2015 verstrekten Nederlandse apothekers 167 miljoen keer een receptplichtig generiek geneesmiddel. Dat is 6 procent meer dan in 2014. Het toegenomen gebruik van generieke maagzuurremmers, cholesterolverlagers, antipsychotica, antidepressiva en opioïde pijnstillers is alleen al verantwoordelijk voor de helft van de totale stijging. Het aandeel generieke geneesmiddelverstrekking van het totaal nam toe van 71,4 procent in 2014 tot 72,4 procent in 2015. Tien jaar geleden was dit nog maar 51,8 procent.

"Bij geneesmiddelen waarvan een generieke variant beschikbaar is, leveren apothekers bijna altijd een generiek geneesmiddel af", aldus de SFK. Net als in 2014 kwam deze zogeheten substitutiegraad in 2015 uit op 97,1 procent. Bij bepaalde geneesmiddelen is zelfs al een substitutiegraad van 100 procent bereikt. Vanwege beperkte substitutiemogelijkheden bij sommige indicaties, bijvoorbeeld als gevolg van patiëntaandoeningen, zal een verdere verhoging volgens de SFK 'nog maar zeer beperkt haalbaar' zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top